KORONA IZAZIVA TROMB U PLUĆIMA KOJI MOŽE BITI SMRTONOSAN: Naši stručnjaci objašnjavaju kako se zaštititi u ovom slučaju

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Avg.2020, 07:46

KORONA IZAZIVA TROMB U PLUĆIMA KOJI MOŽE BITI SMRTONOSAN: Naši stručnjaci objašnjavaju kako se zaštititi u ovom slučaju

Virus kod brojnih pacijenata napada i koagulativni sistem, te se učestalo javljaju tromboza i embolija koje mogu da prouzrokuju i moždani i srčani udar. KORONA IZAZIVA TROMB U PLUĆIMA KOJI MOŽE BITI SMRTONOSAN: Naši stručnjaci objašnjavaju kako se zaštititi u ovom slučaju

Korona virus, osim što zahvata pluća, kod velikog broja pacijenata, naročito u drugom naletu, napada i koagulativni sistem, pa se tako kod njih učestalo javljaju tromboze i embolije. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ove komplikacije kod nekih pacijenata mogu izazvati plućnu emboliju, moždani ili srčani udar, a oni mogu dovesti i do smrti. Stručnjaci kažu da je od izuzetne važnosti da pacijenti, čak i nakon izlečenja od kovida 19, redovno rade skener i laboratorijske kontrole koje uključuju i vrednosti D-dimera!

- Početkom jula cela porodica je dobila koronu, a najpre smo jedna ćerka i ja smešteni u kovid bolnicu Čigota na Zlatiboru, gde su pacijenti s lakšom i srednje teškom kliničkom slikom. Povremeno sam bio na kiseoniku, a ćerka nijednom. Desetak dana po izlasku iz bolnice, još sam imao upalu pluća koja se baš sporo povlači, a ćerka ne. Međutim, ona je imala nekoliko dana temperaturu oko 37. Po savetu lekara iz kovid ambulante radili smo i D-dimer, analizu iz krvi koja ukazuje na povećano zgrušavanje krvi i sumnju na tromboemboliju pluća, odnosno na tromb u plućima. Rezultati D-dimera njoj su bili povećani, a meni u granicama normale. Ipak, oboje sm uradili skener i ispostavilo se da oboje imamo tromboemboliju pluća - priča L. M. sa Zlatibora.

- Srećom, to je bilo na manjim krvnim sudovima, pa smo posle četri dana otpušteni na kućno lečenje. Ali taj šok i strah kada čujete da imate tromb, ne mogu vam opisati. Mislili smo da smo na putu potpunog izlečenja, a dočekala nas je vest o trombu. Koronu uopšte ne smemo potceniti i svi moramo voditi računa da je ne dobijemo - priča L. M.

Ovo nije izolovan slučaj, lekari su i ranije upozoravali da korona, naročito u drugom naletu, pravi ozbiljna oštećenja i na mnogim drugim organima.

Doc. dr Milan Radović, pomoćnik direktora pulmologije i koordinator kovid bolnice u KC Niš, kaže da je "primećena pojava povećane koagulabilnosti krvi kod nekih pacijenata koji su oboleli od kovida 19, a koji već imaju izražene sistemske poremećaje".

- Primećeno je još u prvom talasu da se, usled infekcije korona virusom, mogu razviti komplikacije u smislu povećane koagulabilnost krvi, razne embolije i tromboze. Ukoliko pacijent ima neke hronične bolesti koje pogoduju povećanju koagulabilnosti, i rizik je veći. Ove komplikacije su problematične jer mogu dovesti do plućne embolije, moždanog udara, srčanog udara i slično - kaže dr Radović i dodaje da su ove komplikacije najčešće kod srednje teških i teških slučajeva, ali upozorava da je kovid 19 bolest o kojoj se vrlo malo zna i nakon svih ovih meseci.

Pulmolog prim. dr Tatjana Radosavljević ističe da je veoma važno raditi redovne kontrole, čak i nakon završetka bolesti.

- Svakako bi laboratorijske kontrole trebalo da se rade češće, jer još ne znamo kako će to dalje ići, pošto je virus nov. Kolege koje rade u kovid bolnicama redovno u te kontrole uključuju i vrednosti D-dimera, pogotovu kod ljudi koji su bili hospitalizovani. Nakon tri meseca od prestanka tegoba bi trebalo uraditi kontrolu skenera - navodi ona.

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 8.014 uzoraka, od čega je 255 pozitivno, a preminulo je još šestoro pacijenta. Na respiratorima je ukupno 121 pacijent. Ukupan broj hospitalizovanih pacijenata je 3.096, dok je u poslednja 24 sata na bolničko lečenje primljeno 233 njih, a otpušten je 461 pacijent. U Srbiji su dosad ukupno testirane 741.073 osobe, a preminule su 632.

Zoran Baščarević, direktor Instituta "Banjica", kaže da je kovid 19 bolest koja ostavlja posledice i da je potrebno više nedelja da one prođu kod izlečenih pacijenat.

- Ozdravite vi od korone, dobijete negativan bris, sve je to u redu. Međutim, jedna opšta malaksalost, slabost, dekoncentracija, umor - ostaju. Lako se zamarate, nemate više energije da radite osam, devet sati dnevno, već samo dva, tri sata. Nije ovo bolest bez posledica. Kada će one da prođu, ko zna - navodi dr Baščarević.

Rukovodilac dečje klinike KBC "Dragiša Mišović" Olivera Ostojić izjavila je juče da je četvoro dece u toj ustanovi na lečenju od kovida 19, znatno manje nego sredinom jula, kada ih je bilo 40, i da se nada da će ubrzo biti otpušteni.

Među decom je i beba rođena pre 30 dana, pozitivna na koronu, ali je primljena iz sasvim drugih razloga i završava lečenje. Ostojićeva je rekla da je kod starijeg uzrasta, od 14, 15 godina i naviše, teža klinička slika nego u prvom vrhuncu epidemije, ali da mladi veoma dobro reaguju na terapiju.

- Deca su dolazila sa visokim temperaturama, malaksalošću, glavoboljom, kašljem, digestivnim smetnjama, laboratorijskim nalazima koji pokazuju da postoje multisistemski inflamatorni procesi, takozvana citokinska oluja - navodi Ostojićeva.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.