KORONA I DALJE HARA SVETOM: Obolelo više od 6.260.000 ljudi, u Meksiku 10.000 umrlih, u Brazilu više od pola miliona zaraženih

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jun.2020, 09:47

KORONA I DALJE HARA SVETOM: Obolelo više od 6.260.000 ljudi, u Meksiku 10.000 umrlih, u Brazilu više od pola miliona zaraženih

Na prvom mestu po broju inficiranih su Sjedinjene Američke Države, koje imaju više od 106.000 smrtnih slučajeva

U svetu je sa današnjim danom zabeleženo 6.267.488 inficiranih korona virusom, 373.961 smrtni slučaj, dok se od bolesti oporavilo 2.847.571 ljudi, podaci su Worldofmeters.info.

, sledi Brazil sa preko pola miliona obolelih i skoro 30.000 zaraženih, te Rusija sa više od 405.000 zaraženih i skoro 4.700 umrlih od >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << korona virusa.

Meksiko, zemlja koja preduzima prve korake ka otvaranju, bliži se broju od 10.000 smrtnih slučajeva od posledica korona virusa. Još 151 osoba umrla je od korona virusa, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva 9.930. Potvrđena su još 3.152 slučaja infekcije korona virusom, pa je ukupan broj zaraženih 90.664.

Meksiko preduzima prve korake da se otvori, a zaposlenima u brojnim sektorima industrije dozvoljeno je da se vrate na posao, uključujući fabrike za proizvodnju auto delova, građevinarstvo, kao i fabrike piva i prodavnice bicikala. Pojedini stručnjaci smatraju da je odluka o otvaranju previše ishitrena.

U Španiji je u nedelju registrovan najmanji broj novoobolelih od virusa Kovid-19 u poslednja tri meseca - potvrđeno je 96 novih slučajeva, a preminulo je 39, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

To je najmanji broj od 6. marta kada je registrovano 106 slučajeva i od tada je broj počeo da raste. Krajem maja je zabeleženo čak 9.000 novoobolelih u jednom danu. U osam španskih regiona juče nije zabeležen nijedan slučaj - na Balearskim ostrvima, Seuti, regionu Valensije, Galiciji, Meliji, Mursiji, Baskiji i Riohi.

Brazil se popeo na četvrto mesto na svetu po broju osoba koje su preminule od korona virusa, iza Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Italije. U poslednja 24 sata od korona virusa preminulo je još 480 ljudi, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva 29.314.

U Brazilu je potvrđeno 16.409 novih slučajeva korona virusa, tako da je ukupan broj zaraženih povećan na 514.849, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje. Brazil je po broju zaraženih korona virusom na drugom mestu u svetu, posle SAD.

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro smatra da korona virus ne predstavlja veliku opasnost i nazvao ga je "malim gripom". Mnogi stručnjaci veruju da su Centralna i Južna Amerika sada glavna žarišta pandemije korona virusa.

Indijske države počele su identifikovanje visokorizičnih zona u kojima bi trebalo da se nastave karantinske mere uvedene zbog epidemije korona virusa, dok bi u drugim zonama mere trebalo da počnu da se ublažavaju u junu, uprkos rekordnom porastu novoobolelih, saopštili su zvaničnici.

Vlada premijera Narendre Modija produžila je karantin do 30. juna u takozvanim zonama zadržavanja zbog velike stope oboljevanja. Ipak, restorani, tržni centri i verski objekti biće otvoreni od 8. juna.

U najnaseljenijoj državi Utar Pradeš zvaničnici su izdvojili 1.111 zona zadržavanja, dok je u državi Gudžarat 400.000 domaćinstava označeno kao visokorizične zone. U Zapadnom Bengalu identifikovano je 285 zona. U radijskom obraćanju naciji Modi je upozorio građane da ostanu oprezni i da ne smeju da se opuste.

Do sada je u Indiji od novog korona virusa obolelo 182.000, a preminulo 5.164 osoba, a broj novoobolelih u jednom danu dostigao je rekord u poslednjih 48 sati.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uprkos navodima da je opasan po zdravlje, SAD iz solidarnosti Brazilu poslale hidroksihlorokin

Izvor: Radio 021, 01.Jun.2020

Sjedinjene Američke Države poslale su Brazilu dva miliona doza hidroksihlorokina za lečenje zaraženih virusom korona, objavila je Bela kuća, uprkos tome što je efikasnot tog leka sporna, a pojedine stručne studije ukazuju i na moguću štetnost..."Američki i brazilski narod su solidarni u borbi...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.