KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Dr Kon otkrio kada ćemo videti efekte novih mera i da li ima dovoljno respiratora (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Nov.2020, 16:34

KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Dr Kon otkrio kada ćemo videti efekte novih mera i da li ima dovoljno respiratora (VIDEO)

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije se nalazi 245 pacijenata

Danas je zesedao Krizni štab za borbu protiv korona virusa, koferencija je počela u 15:00 časova.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 22.404 osoba, njih 7.780 bilo je pozitivno, dok je nažalost 57 osoba preminula.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
.

Podsećamo, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je ranije da je danas broj zaraženih i mrtvih od korona virusa u Srbiji, do 12 časova veći nego juče.

- Danas će takođe biti premeštanja pacijenata koji su pred izlečenjem u privremene kovid bolnice. Cela Srbija je sad jedna velika kovid bolnica. Premeštanje će možda biti u druga mesta. Primedbe na transport i smeštaj nisu adekvatne situaciji u kojoj se nalazimo - naglašava Kon i dodaje da se oslobađanje kapaciteta u kovid bonicama ne može uvek unapred planirati.

Odgovarajući na pitanje novinara Kon je rekao da efekte novih mera možemo videti nakon deset dana.

Dr Stokić je dala odgovor na pitanje kako je organizovan rad s obzirom da je zaraženo 2.434 zdravstvena radnika i da li je istina da da je KC Vojvodine angažovao studente za rad na kovid odeljenjima.

- Vi morate shvatiti da nisu svi oboleli u isto vreme, postoji recirkulacija kadra, tako da broj obolelih zdravstvenih radnika ne utiče na kvalitet rada. Što se tiče studenata, oni su se samoinicijativno prijavili za rad i rade u zelenoj zoni - na administraciji, jako su velika pomoć. Svi oni su prošli zaštitu od kovid infekcije - rekla je dr Stokić govoreći o stanju u KC Vojvodine.

Komentarišući veliki proj građana koji su posetili prodanvice danas kada je dan popusta, tzv. "Crni petak", Kon je rekao da mu nije jasno kako građani danas kada ima 57 žrtava od kovida nonšalantno šetaju ulicama i ulaze u pune radnje.

Epidemiolog je odgovarajući na pitanja o promenama simptoma rekao da smo trenutno u ogromnom talasu koji je naleteo, i da onda pacijenti koji se prime u bolnice nemaju iste simptome kao ranije.

- Sada je plima zaraženih, neuporedivo je veći broj. Ogroman broj se ne evidentira.Virusolozi ne kažu da je došlo do promene, to su samo utisci. Ono što jeste drugačije jeste da se mi nalazimo u jesenje/zimskoj sezoni, te da je to dosta drugačije ponašanje ovog virusa, ne samo kod nas, svuda. Prvi put ga vidimo u ovoj sezoni, pa se možemo zapitati da li je to njegov sezonski karakter - naveo je Kon.

- Moramo da kažem da ulazimo u područje spekulacije. Moramo da shvatimo da pojava virusa i širenje ima neke pravilnosti koje  primećujemo u ovom periodu. Očekivano je da u devotoj nedelji dođe do zaravnjenja, ali se ono nije dogodilo. Beograd nedelju dana održava nivo između 1.800 i 2.200 zaraženih. Jasno je da se iz Beograda prelilo na manja mesta, Pančevo na primer - rekao je Kon.

Kakve su prognoze za naredne dve sedmice i kakva je potencijal širenja virusa.

- Zavisi kako se poštuju mere, da svi nosimo maske ništa nam drugo ne bi trebalo. Međutim oko 60 odsto ljudi poštuje mere. Mi smo tražili oštrije mere jer smatramo da su adekvatne - rekao je Kon.

Dr Kon je upitan šta se konkretno radi da bi se zdravstveni sistem vratio na noge, i kako komentariše izjavu dr Radeta Panića da je zdravstveni sistem pred kolapsom.

- Nemam podataka da se vraćaju teški bolesnici, premeštaju se samo oni kojima ne treba kiseonična terapije. Što se tiče izjave dr Radeta Panića to je lično mišenje, ja tvrdim da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema Srbije - rekao je dr Kon.

- Respiratora ima i više nego dovoljno, nemam tačnu informaciju o broju respiratora, ali mogu da kažem da respiratori u ovom momentu nisu problem - kaže Kon.

Na početku konferencije epidemiolog Predrag Kon izneo je najnoviji korona presek u poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 22.404 osoba, njih 7.780 bilo je pozitivno, dok je nažalost 57 osoba preminulo. Na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije nalazi se 245 pacijenata. Kon je rekao da najviše zaraženih u poslednja 24 sata ima u Beogradu - 2.033 osobe.

Dr Edita Stokić o situaciji u KC Vojvodine.

- U KC Vojvodine je hospitalizovano 359 pacijenata. To je od početka epidemije najveći broj. Nikada u toku noći nije bilo toliko ambulantnih pregleda, niti toliko hospitalizovanih - rekla je dr Stokić.

- Na intezivnoj nezi nalazi se 23 pacijenta. Juče je premašena višemesečna potrošnja kiseonika - kađe dr Stokić.

- Veliki deo kapaciteta je reorganizovan za pacijente sa kovid-19 infekcijom. U našoj ustanovi su smešteni pacijenti sa teškom kliničkom slikom i teško oboleli - dodala je ona.

- Organizujemo i non-kovid negu za druge pacijente. S obzirom na listu čekanja za magnetnu rezonancu naš dijagnostički centar radi regularno - rekla je dr Stokić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.