KINESKA SKLADIŠTA PUNA NAFTE: Oni su dobro iskoristili korona krizu

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2020, 15:43

KINESKA SKLADIŠTA PUNA NAFTE: Oni su dobro iskoristili korona krizu

Većina nafte dolazi iz Brazila i Rusije

Kina, najveći svetski uvoznik nafte, dobro je iskoristila priliku zbog niskih cena nafte na tržištu kako bi napunila svoje strateške rezerve i komercijalne zalihe.

Kinezi su prošle nedelje dosegli prag od 69 odsto udela kapaciteta skladištenja nafte, izveštava specijalizovni analitički portal OilChem China.

Kina je nakupila 33,4 miliona tona sirove nafte, što je 24 odsto više u odnosu na isti period 2019. Analitičari >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << smatraju da je nivo 70 odsto najveća mogućnost skladištenja. Dakle, u provinciji Shandong nema dovoljno slobodnih tankova, a tankeri u lukama čekaju istovar već dve do tri nedelje.

Otkup i zalihe u Kini ključna su podrška za inače izuzetno slabo tržište sirove nafte. U maju je uvoz nafte u Kinu porastao 19,5 odsto, na 47,97 miliona tona. Tokom godine ukupni uvoz nafte iznosio je 216 miliona tona.

, dve zemlje koje moraju nastaviti da prodaju naftu kako bi održale svoju privredu. Kinezi su većinu svojih količina otkupili po rekordno niskim cenama koje smo videli u martu i aprilu.

Za vreme korona-krize, tamošnje vlasti dopustile su mnogim firmama da prošire svoj kapacitet skladištenja, navodeći povoljnu ponudu, a neki su prodavači čak dobili zeleno svetlo za izvoz.

FABRIKA CELOG SVETA: Zašto je Kina toliko VAŽNA? (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.