KBC Dr Dragiša Mišović ponovo u kovid sistemu; Razmatra se uvođenje Zemunske bolnice u kovid sistem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2022, 10:00

KBC "Dr Dragiša Mišović" ponovo u kovid sistemu; Razmatra se uvođenje Zemunske bolnice u kovid sistem

Deo Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović", posle kraće pauze, od danas ponovo ulazi u kovid sistem, a jedan deo pacijenata zaražen korona virusom već je stigao i čeka prijem.

Zamenik direktora te zdravstvene ustanove Predrag Savić rekao je za RTS da nema više od pet nedelja kako su izašli iz kovid sistema, a da se sada vraćaju.

"Svi smo mislili da će ostati tako u nekom dužem vremenskom periodu. Nažalost, evo posle pet nedelja ponovo vraćamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zgradu zbog nedostatka kapaciteta u Batajnici i ostalim kovid bolnicama, moramo da vratimo zgradu Interne medicine u kovid sistem", kaže Savić.

Ističe da zbog porasta broja obolelih strahuje da će i ostali delovi bolnice morati da se vrate u kovid režim.

"Ono što je veliki problem trenutno, pokušaćemo da radimo u dualnom režimu. Hirurgija, urologija, deo interne medicine uz ginekologiju koja sve vreme radi u jednom dualnom režimu i pedijatriju koja nije izlazila iz kovida", kaže Savić.

Pored toga, veliki problem predstavlja i veliki broj zaraženih i sestara i lekara.

"Skoro 200 zaposlenih je trenutno na bolovanju. Na sreću, to su lake kliničke slike, niko nije hospitalizovan, ali to otežava rad bolnice", dodao je Savić.

Razmatra se uvođenje Zemunske bolnice u kovid sistem

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović rekao je danas da se, osim ponovnog prevođenja bolnice "Dr Dragiša Mišović" u kovid sistem, razmatra i mogućnost da to postane i zemunska bolnica.

"Po zakonu velikih brojeva, ako imate svakog dana skoro 20.000 zaraženih, morate imati pritisak na bolnice. Toga nije bilo u početku, ali ovo govorimo na kraju januara", rekao je Sazdanović za TV Pink.

On je istakao da je karakteristično za omikron soj virusa da daje slabiju kliničku sliku bolesti, ali da je njegova priroda da stvara kasnije komplikacije.

"Zbog prirode kovida koji napada krvne sudove dolazi do svih mogućih komplikacija, koje se ne bi desile da nije bilo kovida. Kod starijih osoba prave se dodatne komplikacije sa smrtnim ishodom i toga apsolutno moramo da budemo svesni", rekao je Sazdanović.

Upozorio je da se postkovid sindrom razvija nekoliko nedelja do nekoliko meseci posle oboljevanja.

"Formiraju se mikrotromboze koje će se manifestovati na pojedinim organima. Da li će to biti bubreg, mozak, srce, endokrini sistem, to sad niko ne može da predvidi", rekao je Sazdanović.

Ocenio je da su na virus posebno osetljive grupacije koje nisu vakcinisana, a to su školska deca, ali je dodao kako je srećna okolnost što omikron ne daje preterano jaku kliničku sliku.

Ponovio je da je neophodno da se građani vakcinišu, jer je dokazano da vakcina štiti tako što se s njom izbegava teža klinička slika i smrtni ishod.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Deo KBC "Dr Dragiša Mišović" i zvanično od danas u kovid sistemu

Izvor: Radio 021, 28.Jan.2022

Deo Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović", posle kraće pauze, od danas ponovo ulazi u kovid sistem, a jedan deo pacijenata zaražen korona virusom već je stigao i čeka prijem.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.