Jovanovićeva: Stabilna situacija, mere potrebne i dalje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2020, 11:54

Jovanovićeva: Stabilna situacija, mere potrebne i dalje

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da u Srbiji i dalje ima teško obolelih od korona virusa, ali da su takvi slučajevi sporadični.

"Kada je u pitanju stabilnost naše epidemiološke situacije, ona se ne meri samo brojevima, već se i rasprostranjenost tih slučajeva smatra vrlo značajnom", rekla je Jovanović i dodala da u Srbiji ima 551 evidentiran pozitivni slučaj.

Ukoliko se sada simptomi jave oni su u dve trećine slučajeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slabi i radi se o gubitku čula ukusa i mirisa, o blagoj temperaturi, rekla je ona.

Jovanović podseća da je važno da se proprati pravo vreme za testiranje i da je u Srbiji do sada testirano oko 308.000 ljudi.

Prema njenim rečima, sada se testiraju pre svega svega oni koji imaju "nekakve kliničke znake i simptome koji se odnose na neki od znakova respiratornih oboljenja, temperaturu".

Dodala je da se ne može garantovati da će virus u oktobru biti jači ili ne.

"Očekujemo da se epidemija završi s obzirom da smo na njenom repu i da dolazi do pada ne samo broja potvrđenih slučajeva, već istovremeno i do manifestacije kliničke slike svih inficiranih", navela je.

Podsetila je da je osoba koja se zarazi korona virusom infektivna najviše nekoliko dana pre pojave simptoma.

"Apelujemo na primenu zaštitnih mera, nošenje maski i držanje fizičke distance i sa tim modelom ponašanja to je način i put lične zaštite bez obzira gde bili i kako provodili letnje mesece", navela je Jovanović za TV Prva.

Prema njenim rečima, nema potrebe da se maske nose na otvorenom, ali kada je reč o gradskom prevozu, kolektivu, ukoliko ne postoji mogućnost za distancu od jednog metra, maske su prava zaštita.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.