Izvor: Radio 021, 22.Jun.2020, 22:50

Janković o saznanjima BIRN-a: Nije svaka preminula osoba s pozitivnim testom na kovid i umrla od te infekcije

Član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je za Nova.rs da, "kao što je više puta bilo rečeno, nije svaka preminula osoba s pozitivnim nalazom na kovid-19 samim tim i preminula usled kovida-19".

"Smrtni ishod kovid-19 podrazumeva da su kliničke manifestacije ili komplikacije infekcije korona virusom bitno ili presudno doprinele smrtnom ishodu. Osobe koje preminu od svoje osnovne bolesti, nezavisno od toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << što su inficirane virusom, ne ubrajaju se u žrtve kovid-19. Drugim rečima, pored pozitivnog nalaza testiranja na kovid-19, potrebno je i da tok bolesti odgovara kovid-19 da bi se smrtni ishod pripisao toj infekciji", naveo je Janković.

Prethodno je BIRN, kako su naveli, na osnovu uvida u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema kovid-19, objavio da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenta, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244.

Prema saznanjima BIRN-a, broj zaraženih poslednjih dana prošle nedelje kretao se između 300 i 340 dnevno, što daleko nadmašuje zvanične podatke od po 97 novoobolelih.

Podatak o broju zaraženih nalazi se u tabeli pod nazivom "Izveštaj za Vladu", koja se pravi na osnovu pomenutog informacionog sistema. Tabela sadrži tri podatka - broj testiranih i pozitivnih u poslednja 24 sata, broj preminulih koji odobrava ministarstvo zdravlja, kao i zauzetost kreveta po bolnicama.

Najveća razlika u broju umrlih primećena je u Kliničkom centru Niš gde je prema zvanično objavljenim podacima umrlo 77 pacijenata. Podaci iz informacionog sistema u koji je BIRN imao uvid pokazuju brojku od 243 preminula čiji je rezultat testa označen kao pozitivan, što je razlika od 166 mrtvih.

Podaci pokazuju da broj smrtnih ishoda kreće da raste krajem marta, te da vrhunac dostiže sredinom aprila i ostaje stabilan do kraja tog meseca.

Između ostalog, 12. aprila preminule su 23 osobe, dok je zvanično saopšteno šest. Dan kasnije krizni štab je saopštio da je preminulo pet pacijenata, dok ih je u sistemu bilo 23, slično kao i 15. aprila kada je rečeno da je petoro priminulo, iako sistem pokazuje da ih je bilo 20 – za 15 više. Više o tome čitajte OVDE.

Autor: Nova.rs, BIRN

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Janković o razlici o broju zaraženih i preminulih od koronavirusa: Nije svako sa pozitivnim nalazom umro od Covida 19

Izvor: Luftika.rs, 23.Jun.2020, 08:28

Imunolog i član Kriznog štaba Srdja Janković izjavio je za portal Nova.rs da „nije svaka preminula osoba s pozitivnim nalazom na Covid-19 samim tim i preminula usled Covida-19“.. Na pitanje da prokomentariše razlike u broju podataka o umrlima koje su građanima saopštavali javno i onih koje...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.