Jak vetar i koronavirus ometaju radove na auto-putu Bar-Boljare

Izvor: RTS, 26.Feb.2020, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jak vetar i koronavirus ometaju radove na auto-putu Bar-Boljare

Zbog virusa korona u pitanje je dovedena završnica prve deonice auto-puta Bar-Boljare, od Podgorice do Kolašina. Rok je oktobar, a izvođač kineska kompanija Si-ar-bi-si, koja gradi puteve i u Srbiji, zbog epidemije virusa ostala je bez dela radnika koji su otputovali u Kinu na odmor.
Od Podgorice do Kolašina, novi put, dug 41 kilometar, uskoro će zameniti magistralu, sagrađenu duž kanjona Morače >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pre 58 godina, a putovanje će biti bezbednije i trostruko kraće.

Osamdeset pet posto radova je završeno, probijeno 16 dvocevnih tunela i podignut dvadeset jedan most nove moderne saobraćajnice.
Duško Rondović, glavni inženjer na prvoj deonici auto-puta kaže da je ono što najviše smeta u izvođenju radova, posebno na mostu "Moračica" je vrlo jak vetar, koji može da duva i 25 do 30 metara u sekundi, koji onemogućava rad, posebno u zimskim uslovima.
Dve stotine metara nad kanjonom Morače, izgleda kao da koračate među oblacima. U ovaj most na pet stubova, širok gotovo 24 metra, ugrađeno je 100.000 kubika betona, a zbog jakih vetrova koji gotovo uvek duvaju, biće podignuti i četiri metra visoki vetrobrani.
U špicu izgradnje, na ovoj deonici je bilo angažovano oko 3.000 radnika, većinom Kineza. Od oko 1.000 sada uposlenih, 400 kineskih radnika je još u Kini, gde su bili na odmoru, a nisu se vratili zbog epidemije koronavirusa.
"Da li će uticati ova situacija na produžetak roka, na ovaj projekat, to ne možemo sada znati. Izvođači imaju mogućnost da - ukoliko ovaj problem ne bude mogao da se prevaziđe povratkom radnika iz Kine, mogu da angažuju domaću radnu snagu, radnu snagu iz regiona, okruženja", kaže Miroslav Mašić iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore.
Ovde navode da se potpuno pridržavaju preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koji je nivo rizika od epidemije korona virusa označio umerenim.
Auto-put koji će se u Boljarima spojiti sa projektovanom srpskom deonicom, povezaće Beograd i Južni Jadran, jadranske, sa lukama na Dunavu i dalje sa celom mrežom panevropskih koridora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.