Izvor: Radio 021, 09.Sep.2020, 14:14

Ivanuša: Nadamo se vakcini u Srbiji početkom 2021.

Do sada su 34 vakcine protiv virusa korona svetskih proizvođača ušle u klinička ispitivanja, od toga devet je u poslednjoj trećoj fazi, dok je čak 145 u pretkliničkoj fazi, kaže Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

On je za TV Pink rekao da je to ogroman broj potencijalnih proizvoda za preventivu Covida-19.

"Tokom kliničkih ispitivanja, najpre se ispituje bezbednost. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << To je ono u šta želimo da uverimo građane, kada vakcina bude dostupna u Srbiji da je ta vakcina bezbedna. Tu je važna uloga Agencije za lekove, ali moramo da gledamo i podatke o efikasnosti i kvalitetu samog proizvodnog procesa", rekao je Zelić.

On kaže da to deluje kompleksno, ali da su eksperti Agencije visokokvalifikovani i sertifikovani i imamo najveća priznanja od SZO, Saveta Evrope, EU za svoj rad.

Pojašnjava da se treća faza ispitivanja sprovodi na desetinama, nekada i stotinama hiljada pacijenata i da će se nakon toga znati da li ima neželjenih reakcija.

"Vakcina će biti to pravo rešenje u borbi protiv Covida-19. Vakcinacija je dostignuće celog čovečanstva. Njome je iskorenjena dečija paraliza. To je ono što su vakcine dale", naveo je Zelić.

Ivanuša: Nadamo se vakcini u Srbiji početkom 2021.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da bi vakcina protiv korona virusa u Srbiji mogla da bude na raspolaganju najkasnije početkom sledeće godine.

"Devet vakcina protiv korona virusa je u trećoj fazi kliničkog ispitivanja. Mi se nadamo da bi ta ispitivanja mogla biti završena do kraja ove godine što znači da bi vakcina globalno, a nadamo se i u Srbiji, bila na raspolaganju najkasnije početkom sledeće godine", rekao je Ivanuša.

Naveo je da je epidemiološka situacija u Srbiji trenutno dobra, ali da treba imati na umu da se svakog momenta može pogoršati i to jako.

"Videli smo pogoršanje u julu i avgustu i iz te situacije smo naučili da se osoba jako lako može zaraziti, ali i da se jako lako može sprečiti, odnosno kontrolisati širenje virusa ako se pridržavamo mera koje su na snazi", dodao je Ivanuša.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.