Iran suspendovao egzekuciju trojice muškaraca

Izvor: B92, 19.Jul.2020, 19:29

Iran suspendovao egzekuciju trojice muškaraca

Iransko tužilaštvo suspendovalo je egzekuciju trojice muškaraca osuđenih na smrtnu kaznu zbog protesta protiv vlade održanih prošle godine u novembru.

To je saopštio advokat jednog od optuženih.

Usled pogoršanja situacije u zemlji nakon pandemije korona virusa i sankcija Sjedinjenih Država, iranske vlasti pokušavaju da spreče izbijanje novih anti-vladinih protesta, poput onih koji su se dogodili novembra prošle godine, navela je agencija Rojters >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Procenjuje se da je u ovim protestima, najnasilnijim još od revolucije iz 1979. godine, nekoliko stotina ljudi izgubilo život.

Prošlog četvrtka iranske bezbednosne snage upotrebile su suzavac kako bi rasterale demonstrante u gradu Behbahan na severozapadu zemlje, koji su se okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo ekonomskim problemima, ali i protest protiv smrtnih kazni izrečenih trojici muškaraca.

U toku prošle nedelje je heštag na farsiju protiv egzekucije objavljen na tviteru milionima puta, a portparol iranske vlade je povodom toga, u komentaru koji je napisao za jedan nacionalni dnevni list, rekao da tvitovi predstavljaju akciju građana koji žele da se čuje njihov glas.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Iranski sud odložio pogubljenje trojice mladića osuđenih na smrt zbog učešća u protestima

Izvor: Radio 021, 19.Jul.2020

Trojica mladića koji su osuđeni na smrt zbog učešća u antivladinim demonstracijama neće biti pogubljena, jer je Vrhovni sud naložio da im suđenje bude ponovljeno...To je danas medijima potvrdio branilac jednog od osuđenih demonstranata Babak Paknija, a odluka Vrhovnog suda doneta je nakon što...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.