Izvor: Radio 021, 17.Avg.2020, 12:28

Inspekcija počela kontrolu da li su poslodavci doneli plan primene mera protiv korone

Poslodavci su bili u obavezi da počnu da primenjuju pravilnik sa preventivnim merama za sprečavanje širenja epidemije korona virusa.

Prošle nedelje inspektori su na terenu proveravali da li su poslodavci, u skladu sa preporukama, doneli pravilnik i da li ga se pridržavaju. Direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović kaže za RTS da je u utorak počela kontrola.

"Obaveza poslodavca je bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da počnu da primenjuju pravilnik, koji je na sajtu Ministarstva za rad već istaknut i ono što smo našli na terenu je dosta povoljno", kaže Đurović.

Prema njegovim rečima, izvršeno je 430 nadzora i 386 poslodavaca je radilo onako kako je predviđeno, odnosno imali su plan privremenih mera. Sa pripremom plana 40 poslodavaca nije ni počelo da radi, a četiri poslodavca su bila u fazi izrade plana.

Direktor Inspektorata za rad naglašava da su poslodavcima koji nisu započeli plan privremenih mera dali rokove od tri do pet dana da to urade.

Sledeće nedelje inspektori će ići u kontrolu ponovo. Posle toga kod onih koji nisu ništa uradili preduzimaće se mere koje su zakonom predviđene.

Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zaraze nije predviđena kaznena mera ali su Zakonom o bezbednosti zdravlja na radu predviđene kazne.

Tako je kazna za poslodavce koji ne poštuju i drastično krše mere bezbednosti od 800.000 do milion dinara. Za privatne preduzetnike kazna je od 400.000 do 500.000 dinara, za direktora previđena je kazna od 40.000 do 50.000 dinara, za lice za bezbednost zdravlja na radu je kazna od 20.000 do 50.000 i prvi put je uvedeno da je i zaposleni odgovoran za nepridržavanje mera i kazna je od 10.000 do 20.000 dinara.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.