Ime zaraženog u firmi NE SME DA SE OBJAVLJUJE: Podaci ne smeju biti javni

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Apr.2020, 10:01

Ime zaraženog u firmi NE SME DA SE OBJAVLJUJE: Podaci ne smeju biti javni

Radnici u kompanijama u Srbiji treba da budu obavešteni da je "neko od kolega zaražen", ali ne i da znaju ko je to tačno.

Poslodavci ne smeju da iznose lične podatke, a bitno je da zaraženi ne dolaze na posao, rekao je Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

On je istakao da su zdravstveni radnici obavezni da razmenjuju podatke o pacijentima između sebe, kao i sa drugim zdravstvenim ustanovama, ali da oni ne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << smeju izaći iz okvira te struke.

Marinović je objasnio da podaci o ličnosti pacijenata zaraženih korona virusom ne smeju biti javni i dodao da podatke o zdravstvenom stanju treba objavljivati, kao i broj zaraženih i broj smrtnih slučajeva, ali se mora voditi računa o čuvanju privatnosti.

Podsetio je i da je reagovao na objavljivanje podataka o ličnosti "nultog pacijenta" u medijima.

- To su osnovne moralne norme. On će ozdraviti i ovo će sve proći i pacijent treba da nastavi redovan život - naveo je poverenik.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.