IZVEŠTAJ: Koliko obolelih ima u svetu, da li je došlo do opuštanja i koliko danas na globalnom nivou beležimo smrti

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Maj.2020, 21:00

IZVEŠTAJ: Koliko obolelih ima u svetu, da li je došlo do opuštanja i koliko danas na globalnom nivou beležimo smrti

U svetu je do sad zabeleženo skoro 3,5 miliona slučajeva korona virusa. Preminulo je više od 240.000 ljudi. Izlečeno je 1.102.189 ljudi.

U SAD-u je broj slučajeva zaraze prešao 1,1 milion, dok je umrlo 66.343 ljudi.

U zapadnoj Evropi postupno ublažavanje restriktivnih vanrednih mera, u Rusiji i Pakistanu porast broja obolelih, u Velikoj Britaniji i SAD strahovanje od katastrofalnog bilansa, to je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << slika realnosti koju dobijamo iz različitih krajeva sveta pogođenog pandemijom korona virusa.

Veliki broj Španaca nije odoleo lepom majskom danu, pa su ulice španskih gradova danas bile pune džogera i šetača, a parkovi prepuni u Nemačkoj, Holadiji i Austriji. Ipak, iza delimičnog ublažavanja restriktivnih mera stoje podaci koji i dalje zabrinjavaju.

U Velikoj Britaniji danas je od korona virusa preminula još 621 osoba tako da ukupan broj žrtava iznosi 28.131. Zaraženo je još 4.806 ljudi tako da je ukupno obolelo 182.260 ljudi.

Broj preminulih od korona virusa u Italiji najviši je od 21. aprila, a sa 474 nova smrtna slučaja ukupan broj žrtava porastao je na 28.710, saopštila je Služba za civilnu zaštitu.

Današnji nagli skok broja preminulih došao je nakon dugog postepenog pada, a najvećim delo žrtve su iz Lombardije, gde je danas zabeleženo 329 smrtnih slučajeva u odnosu na 88 koliko ih je bilo juče.

Broj novozaraženih je stabilan već treći dan zaredom, a danas je zabeleženo 1.900 novih slučajeva, čime je ukupan broj inficiranih porastao na 209.328.

U Rusiji i Pakistanu juče je evidentiran najveći dnevni broj novoobolelih, što je jasan znak da pandemija ne posustaje.

U Rusiji je ukupno 124.054 do sada potvrđenih slučajeva, a u Moskvi vlada zabrinutost da će zdravstvene ustanove postati prenatrpane, jer je u poslednja 24 sata potvrđeno 9.633 novih slučajeva kovida-19, što je 20 odsto više nego prethodnog dana.

Veruje se da je realan broj zaraženih i veći jer nisu svi oboleli testirani, a i ruski testovi su, prema tvrdnjama stručnjaka, svega 70 do 80 odsto tačni.

Gradonačelnik Moskve je najavio da bi sportski objekti i trgovinski centri mogli biti adaptirani u privremene bolnice, a zvaničnici na dalekom severoistoku zemlje saopštili su da su 3 hiljade od 10 hiljada testiranih radnika na gasnim nalazištima pozitivni na korona virus.

Istovremeno, u Španiji su stroge vanredne mere dale rezultate i zanačajan pad broja novoobolelih, pa su zatvorene jedna impovizovana vojna bolnica i privremena mrtvačnica u hladnjači tržnog centra u Madridu. U Španiji je tokom protekla 24 sata registrovano 2.588 novih slučajeva (ukupno 245.567), a preminulo je 276 osoba (ukupno 25.100).

U Nemačkoj, gde je do sada potvrđeno više od 164 hiljade slučajeva kovida-19, broj preminulih je oko 6.700, što je znatno manje nego u Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji ili Francuskoj. Tokom poslednja 24 sata prijavljena su 303 nova slučaja, a nijedna osoba nije preminula.

Korona virus je do sada odneo 242 hiljade žrtava širom sveta, od čega 66 hiljada u SAD i po 20 hiljada ili više u Velikoj Britaniji, Italiji, Španiji i Francuskoj, navodi se u statistici koju vodi Univerzitet Džon Hopkins u Vašingtonu.

Američki predsednik Tramp juče je izrazio nadu da će konačan broj preminulih od korona virusa u SAD biti manji od 100 hiljada i ocenio da je to "stravičan broj".

Ipak, Tramp kome se bliže novembarski predsednički izbori, insistira na pokretanju ekonomije koja je zaustavljena zbog epidemije korona virusa, a desetine miliona Amerikanaca ostale bez zaposlenja.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi drugi talas pandemije mogao brzo da usledi ukoliko se u celom svetu dramatično ne povećaju kapaciteti za testiranje.

U Kini, gde se sprovode masovna testiranja, danas je potvrđen samo jedan pozitivan na korona virus, kao i u Južnoj Koreji, svega šest, ali su zato u Pakistanu vlasti saopštile da je potvrđeno 678 novih slučajeva kovida-19, čime je ukupan broj zaraženih u ovoj 200-milionskoj zemlji dostigao 18.770.

U Africi je do sada potvrđeno 40 hiljada slučajeva obolelih od korona virusa i 1.600 smrtnih ishoda, saopšteno je iz Afričkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Korona je prisutna u svim afričkim zemljama, osim u malenom, brdovitom i retko naseljenom Lesotou.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.