Izvor: MozzartSport.com, 12.Maj.2021, 15:54

I ovog leta bez kontinentalnih šampionata u mlađim kategorijama

FIBA Evropa odlučila da se zbog pandemije korona virusa organizuju svojevrsni Čelendžeri

Bord FIBA Evropa doneo je odluku da se evropska prvenstva, koja su prošle godine bila otkazana zbog pandemije korona virusa, ovog leta iz istog razloga igraju na dobrovoljnoj bazi i u potpuno drugačijem formatu.

Kako ističu u u evropkoj kancelariji FIBA, pratili su želju velikog broja zemalja da se takmičenja mlađih kategorija ipak održe. Ali, predtzojećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << leta neće biti klasičan sistem takmičenja sa 16 i više reprezentacija zbog rizika od pandemije, već će se organizovati manji turniri za svaku uzrasnu kategoriju, kako ih je evropska košarkaška federacija nazvala – Čelendžeri.

Svi turniri će biti igrani na dobrovoljnoj bazi i neće biti prelaženja u divizije u diviziju. Naime, 18 najbolje plasiranih reprezentacija (16 iz A i dve najbolje plasirane iz B divizije tokom 2019. godine), biće podeljene na tri turnira po šest ekipa. Ostale ekipe, rangirane od 19. mesta nadole, takođe će igrati turnire sa po šest timova.

Bord FIBA Evropa odlučio je i da će sve zemlje, koje je trebalo da budu domaćini evropskih prvenstava ovog leta, imati prvenstvo prilikom prijava za organizaciju takmičenja 2022. godine.

Plasman na Svetsko prvenstvo za košarkašice i košarkaške do 17 godine koje će biti odigrano 2022, reprezentacije će moći da izbore preko "U16 Čelendžera" koji će se odžati ove godine.

Međutim, Svetsko prvenstvo za igrače do 19 godina u Letoniji (3-11. jul 2021) na kome učestvuje i Srbija, biće odigrano u ustaljenom formatu, baš kao i žensko Svetsko prvenstvo u istoj starosmoj katgoeriji u Mađarskoj, pošto su ova takmičenja pod jurisdikcijom FIBA.

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.