Izvor: TangoSix.rs, 03.Apr.2020, 08:01

Hrvatska zbog Korona virusa odlaže nabavku borbenih aviona

Na jučerašnjoj sednici Vlade Hrvatske, hrvatski premijer Andrej Plenković saopštio je da je donesena odluka da, usled vanredne situacije izazvane Korona virusom, Hrvatska odlaže nabavku višenamenskih borbenih aviona. Premijer Plenković izjavio je da je donesena jedina logična i ispravna odluka i da će o odluci da se odloži nabavka, pismenim putem biti obaveštene države koje učestvuju u procesu slanja ponuda kao i da će u obaveštenjima biti navedeni i odgovarajući novi >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << promenjeni datumi. Na istoj sednici odlučeno je i da se prvi hrvatski vojni aeromiting CROIMAS 2020 odloži za 2021. godinu.
Pre nego što je sednica održana, ovu odluku je, odgovarajući na novinarska pitanja, objavio i ministar odbrane Damir Krstičević koji je rekao da je proces i dalje otvoren ali da, što se tiče ministarstva odbrane, trenutno postoje drugi prioriteti kao što su spremnost oružanih snaga, raspoloživost i pomoć narodu i sigurnost i zdravlje pripadnika hrvatske vojske. Krstičević je otkrio da su što se tiče odlaganja procesa nabavke borbenih aviona, to tražili i partneri koji trebaju predati ponude kao i da je cilj da Hrvatska dobije kvalitetne ponude.
Hrvatski mediji preneli su sredinom januara ove godine da je Zahtev za predlog poslat u sedam država, i da su u igri kako novi tako i polovni avioni. Postoji opcija za nove F-16 iz SAD, nove švedske Gripene, a što se tiče polovnih letelica tu su F-16 iz Grčke, Izraela i Norveške, potom polovni EF-2000 iz Italije i francuski korišćeni Rafali. Zvanično je potvrđeno da je rok za slanje ponuda 7. maj ove godine.
Bilo je planirano da se nakon dobijanja ponuda one u roku od dva do tri meseca analiziraju i da se odluka o tome šta će biti nabavljeno donese najkasnije u avgustu. Kao i prilikom prethodnog neuspelog pokušaja, takođe je namera da se nabavi eskadrila od 12 aviona a procena je da bi oni mogli koštati od nekoliko stotina do preko milijardu evra. Želja i nastojanje hrvatskog državnog i vojnog vrha bila je da se ugovor potpiše krajem ove godine.
Odlaganje nabavke borbenih aviona može dodatno negativno uticati na ionako nepovoljnu situaciju u kojoj se trenutno nalazi borbena komponenta hrvatskog Ratnog vazduhoplovstva koja raspolaže sa 12 zastarelih lovaca MiG-21 od kojih najverovatnije može biti operativno do 8 primeraka a samo neki od njih mogu maksimalno biti u upotrebi do 2024. godine. Još jedno odlaganje se može dogoditi i zbog izbora za hrvatski Sabor koji bi se trebali održati do kraja ove godine. Zbog toga se smatra da bi se moglo desiti da Hrvatska u bliskoj budućnosti na kratko izgubi sposobnost samostalne kontrole svog vazdušnog prostora borbenim avionima i da bi to na određeno vreme obavljala neka od članica NATO koja je za to sposobna.
The post Hrvatska zbog Korona virusa odlaže nabavku borbenih aviona appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.