Hakerski napad na Rusiju?

Izvor: B92, 21.Apr.2021, 15:37

Hakerski napad na Rusiju?

Hakeri iz inostranstva pokušali su da ukradu podatke o ruskim vakcinama protiv virusa korona, saopštio je Nikolaj Murašov.

"Prestupnicima su posebno bili interesantni rezultati naučnih istraživanja i ruski podaci o vakcinama protiv virusa korona", rekao je zamenik direktora Nacionalnog koordinacionog centra za računarske incidente (NCKI), Nikolaj Murašov.

Takođe je istakao da podaci NCKI >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za 2020. godinu ukazuju na to da se većina računarskih napada na ruski informacioni prostor realizuje iz inostranstva, uglavnom sa teritorije SAD, Kine, Nemačke i Holandije.

Glavni ciljevi napadača bili su objekti državne uprave, finansijskog sektora, vojno-industrijskog kompleksa, nauke, obrazovanja, zdravstva i transporta.

Prioritetni zadatak stranih specijalnih službi bilo je dobijanje pristupa zaštićenim informacijama i remećenje funkcionisanja objekata kritične informacione infrastrukture.

Prema rečima Murašova, uvedeni režim rada na daljinu tokom pandemije virusa korona doveo je do rasta sajber napada na servise koje su zaposleni koristili za rad. Konkretno, kompjuteri su zaražavani štetnim programima u cilju krađe vrednih informacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.