Gutereš: Suočavamo se sa generacijskom katastrofom

Izvor: Vostok.rs, 04.Avg.2020, 09:52

Gutereš: Suočavamo se sa generacijskom katastrofom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da se svet suočava sa „generacijskom katastrofom“ zbog zatvaranja škole usled globalne pandemije virusa korona.
On je dodao da bezbedan povratak učenika u učionice mora da bude najveći prioritet. Gutereš je u video-izjavi podsetio da su od sredine jula škole zatvorene u oko 160 zemalja čime je pogođeno oko milijardu učenika, kao i najmanje 40 miliona predškolaca, prenosi Tanjug. Tome, kako je naveo, treba dodati da više od 250 miliona dece nije išlo u školu ni pre pandemije, kao i da u zemljama u razvoju samo četvrtina đaka u srednjim školama stekne osnovne veštine. „Sada se suočavamo sa ‘generacijskom katastrofom’ koja bi mogla da odnese neizreciv ljudski potencijal, podrije decenije napretka i pogorša postojeće nejednakosti“, rekao je Gutereš koji je pokrenuo kampanju UN „Sačuvajmo našu budućnost“.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.