Grupa evroposlanika traži od EK veću podršku Balkanu zbog epidemije

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Mar.2020, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa evroposlanika traži od EK veću podršku Balkanu zbog epidemije

Nekoliko evroposlanika zatražilo je od Evropske komisije da podrži zemlje Zapadnog Balkana za vreme pandemije korona virusa tako što će uključiti region u šemu dozvola za izvoz medicinske opreme.

Istovremeno su podsetili da zemlje regiona godinama podržavaju EU na planu migracija i u drugim oblastima.

U pismu od 20. marta, evroposlanici Lukas Mandl (Austrija, EPP), Viola fon Kramon-Taubadel (Nemačka, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Zeleni), Ilhan Kjučjuk (Bugarska, Obnovimo Evropu) i Andrej Kovačev (Bugarska, EPP) pozivaju predsednicu EK Ursulu fon der Lajen da uvede efikasne mere pomoći zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv virusa, prenosi danas EURACTIV.com.

EU šema dozvola za izvoz medicinske opreme trenutno pokriva 27 članica, Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švajcarsku i Veliku Britaniju.

Ta šema predviđa da se za izvoz zaštitne medicinske opreme van EU u periodu od najmanje šest nedelja moraju tražiti izvozne dozvole a cilj je, kako je navela EK, da se zaštiti domaća potrošnja.

Nakon inicijative EK za zajedničku javnu nabavku, članice su kupile zaštitnu opremu za borbu protiv COVID-19 koja treba da stigne u roku od dve nedelje.

Slična zajednička javna nabavka biće organizovana i za respiratore i testove za korona virus.

Četvoro evroposlanika takođe je pozvalo da se zemlje Zapadnog Balkana uključe u buduće zajedničke javne nabavke preko potrebne medicinske opreme u EU.

"EU je više puta stavila na čekanje proces integracije Zapadnog Balkana. Ipak te zemlje nas godinama podržavaju u pitanjima migracija i drugim oblastima. Sada smo mi na redu da pokažemo solidarnost", napisali su evroposlanici.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.