Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2020, 13:16

Gorgonzola sa salaša nadomak Sombora nema konkurenciju

Život na salašu za ženu nije lak, naročito ako je veći deo gazdinstva na njoj. Ipak, od svih poslova najteži je rad oko stoke kaže Terezija Žuljević, koja decenijama živi na salašu u blizini Sombora. Kao ruralni proizvođač mlečnih proizvoda, prepoznatljiva po salašarskoj gorgonzoli, koju jedina proizvodi u svom kraju. Terezija objašnjava da proizvodnja sira zahteva znanje, kvalitet, pedantnost i predanost što mušterije prepoznaju i dodaje da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << korona nije smanjila potražnju, jer je njeni kupci uvek pronađu.

Poslednje četiri decenije Terezija Žuljević proizvodi domaće sireve na salašu nadomak Sombora. Ističe da je život na salašu lep, ali za ženu nije lak, jer se u gazdinstvu radi od svitanja do kasno uveče. Mleko i mlečne proizvode prodaje na somborskoj pijaci i sa kućnog praga, a od ostalih domaćih proizvođača u okolini, izdvaja se po somborskom siru i gorgonzoli za koju kaže da nema konkurencije.

"Gorgonzolu je davno pravila moja mama, a ja sam ceo proces naučila od nje i tako nastavila da pravim taj sir na salašu. Gorgonzola se pravi u avgustu mesecu i ona odstoji do novembra konzervirana i procedura je prilično duga, pa se ređe pravi, a pošto je samo ja pravim ljudi me već znaju i dolaze da je kupuju. Nisu to neke velike količine, ali mi je važno da prodam sve što proizvedem. Gorgonzola je specifična zato što je jaka, dugo odstoji, pa ima zrelost i jačinu", kaže Terezija Žuljević, proizvođač domaćih mlečnih proizvoda sa salaša.

U gazdinstvu ima šest krava koje dnevno daju do 100 litara mleka od kojeg većinu koristi za proizvodnju mladog, starog i sitnog sira,

"Od ranog jutra krećem sa radom, a prvo od krava tako što oko njih počistim, pa ih nahranim sa prekrupom, pa senom. Nakon toga stavljam kukuruzovinu, pa slamu raširim ispod krava i počinjem musti jednu po jednu. Kada završim taj deo posla, počinjem sa ceđenjem mleka i raspodelom od koje pravim različite sireve. Najteže mi pada čišćenje oko stoke, nije lako, a takav način života treba voleti", dodaje Terezija.

Za kilogram sira potrebno je oko 15 litara mleka, kaže Terezija i dodaje je ishrana stoke važna za kvalitet mleka, jer je sir namirnica u kojoj se osete nijanse tog kvalieta, a mušterije to uvek prepoznaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.