GLAVNI ŠVEDSKI EPIDEMIOLOG ZBUNJEN: Naša strategija izgleda uspela, drastično opao broj novozaraženih, ali niko ne zna kako

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Avg.2020, 09:30

GLAVNI ŠVEDSKI EPIDEMIOLOG ZBUNJEN: Naša strategija izgleda uspela, drastično opao broj novozaraženih, ali niko ne zna kako

Otkrivanje i izolacija biće ključni za uspeh ili propast u suzbijanju širenja korona virusa u sledećoj fazi pandemije, ocenio je on.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel rekao je da je od početka jula u Švedskoj došlo do ubrzanog pada broja zaraženih.

- Ali zašto se to dogodilo tačno u to vreme i zbog čega je bilo tako iznenada, mislim da je malo teško da potpuno to shvatimo - rekao je Tegnel u intervjuu za švedski portal The Local.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
On je dodao da se čini da pad broja novozaraženih nije povezan sa praznicima ili nekom merom koju su preduzele zdravstvene vlasti.

- Verujemo da povećanje broja imunih ljudi u populaciji ima neke veze s tim, ali zaista ne znamo tačno - rekao je Tegnel.

On smatra da je smanjenje broja slučajeva korona virusa u julu u Švedskoj pokazalo da je njihova strategija, prema kojoj je izbegnuta većina strogih mera koje je uvela većina zemalja, na neki način uspela.

- Brojevi u Švedskoj pokazuju da može doći do ubrzanog pada broja slučajeva bez zatvaranja - dodao je švedski epidemiolog.

Tegnel je priznao da je blago porastao broj novih slučajeva korona virusa tokom prošle sedmice, posebno među mladima.

- Ali, čini se da se možemo nositi s tim - rekao je Tegnel.

On je istakao da je jedna od stvari koje se sada znaju o korona virusu to da je reč o vrlo nepredvidivoj bolesti.

Prema posljednjim podacima, od korona virusa su u Švedskoj umrle 5.763 osobe, skoro pet puta više nego u Danskoj, Norveškoj i Finskoj zajedno.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.