Francuski grad Bordo u doba korone - utisci dr Biljane Bursać

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2020, 09:31

Francuski grad Bordo u doba korone - utisci dr Biljane Bursać

Bordo, viševekovni lučki grad na reci Garone u jugoistočnom delu Francuske, u svetu poznat po vinu, izuzetnim građevinama, kao mesto gde se školuje i usavršava, ali i po tome što je u njemu zabeležen prvi slučaj korona virusa u Francuskoj. Dr Biljana Bursać, 34-godišnja talentovana sportiskinja i naša uspešna mlada naučnica na usavršavanju u Bordou je za rubriku priče naših iz dijaspore u vreme korone, prenela utiske iz ovog poznatog grada u Francuskoj, gde živi i radi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Biljana je prošle godine bila član reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Rumuniji, a u trčanju na 50 kilometara je sa ženskom ekipom osvojila za svoju zemlju sedmo mesto na svetu u ovoj disciplini. Učestvovala je na brojnim domaćim i stranim maratonima i ultramaratonima i kažu da je aktuelna državna rekorderka na šest sati na 70 kilometara. Radi pri Institutu za biološka istraživanja “Siniša Staković” Univerzitet u Beogradu.

Pusto izgleda stari deo Bordoa, koji se nalazi na UNESCO listi značajnih arhitektonskih zdanja Evrope iz 18. veka. Sada nesmetano dolazi do izražaja lepota univerzitetskog grada u jugozapadnoj Francuskoj, koji je poznat kao svetska prestonica najboljih vina, mesto muzeja i drugih turističkih atrakcija. Pandemija ga je učinila neprepoznatljivo praznim, ali tako da pokaže kako istorijska zdanja odolevaju zubu vremena, priča Biljana Bursać, doktor bioloških nauka u oblasti molekularne biologije, koja je u Bordou godinu i po dana na postdoktorskom usavršavanju.

„U Francuskoj je prvi slučaj korona virusa zabeležen 24. januara i to baš ovde u Bordou, dok je prvi smrtni slučaj zabeležen u Parizu 28 januara. U odgovoru na proglašenje pandemije korona virusa, francuski predsednik Emanuel Makron je 12. marta zatvorio sve škole i univerzitete. Samim tim je zatvoren i institut, gde ja radim u laboratoriji i usavršavam se, a koji se nalazi u okviru univerziteta u Bordou. Od 16.marta Francuska je potpuno zatvorena. Ograničeno nam je kretanje od stana jedan kilometar, a možemo izaći samo ako imamo potrdu sa imenom adresom i vreme kada izlazimo iz kuće”, kažw dr Biljana Bursać, doktor bioloških nauka i atletičarka Crvene Zvezde.

Biljana vredno radi na naučnom usavršavanju.

“Trenutno se moja izučavanja odnose na ispitivanje uloge kalorijske restrikcije u različitim fiziološkim stanjima, a naročito se odnose na poseban metabolički proces koji se zove autofagija”, kaže dr Biljana Bursać, doktor bioloških nauka i atletičarka Crvene Zvezde.

Državna je rekorderka u ultramaratonu na šest sati i uspešna srpska atletičarka Crvene Zvezde. Najdraže joj je to što je kao strankinja pobedila na maratonu u Bordou prošle godine.

“Treninge sam morala prilagoditi novonastaloj situaciji , tako da uglavnom treniram dva puta dnevno. Trčim ujutro i to u okviru dozvoljenog jednog sata i jednog kilometra“, kaže dr Biljana Bursać.

U Bordou građani napuštaju stan samo uz potvrdu, u slučaju odlaska u prodavnicu, apoteku, ako pomažu starijima, radi rekreacije ili šetnje kućnog ljubimca. Biljana je nauku i sport prilagodila situaciji i kaže da je ništa neće sprečiti na putu do ličnog cilja.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Domaćin fudbalera Jugoslavije, svetskih prvaka 1987. u Čileu za RTV: Uvodimo “svetski pasoš” za izlečene od korone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2020, 09:07

Korona bukti i u Latinskoj Americi. U Brazilu, Ekvadoru, Meksiku, Kolumbiji, Peru, Argentini i Čileu je zabeleženo preko 100.000 obolelih i više od 5.000 umrlih od posledica korona virusa. Za rubriku priče iz dijaspore u doba korone, ovog puta za RTV je utiske preneo Alehandro Sepuvelda Ernandez...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.