Filmadžije: Pomoć države da prebrodimo nove okolnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2020, 05:57

Filmadžije: Pomoć države da prebrodimo nove okolnosti

Obustavljanje snimanja filmova i televizijskih serija, zatvaranje bioskopa, izraziti finansijski gubici, pogledi u apsolutno neizvesnu budućnost obeležili su "novu realnost" sa kojom se suočava audio-vizuelna industrija u vreme pandemije korona virusa u Srbiji, a lokalni profesionalci u razgovoru za Tanjug pozivaju državu da im pomogne u prevazilaženju nimalo jednostavne prekretnice u poslovanju.

Producentkinja Snežana van Houwelingen napominje da su njene kolege ispred >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Grupacije za kinematografiju pri Privrednoj komori Srbije uputile apel nadležnim ministarstvima i Vladi RS da se održe i sprovode mere koje će pomoći da filmska industrija opstane i po prestanku pandemije.

Ona navodi da je potrebno sprovesti planirane konkurse u okviru planiranih budžeta, da je molba da se budžet za film ne smanjuje, kao i da se vrati na snagu Uredba o podsticajima stranim i domaćim investitorima iz 2018. godine koja je dala odlične rezultate.

"Ovo je veoma važno, jer na ovaj način ne samo da ćemo dugoročno spasiti privredna društva, slobodne filmske radnike i slobodne umetnike koji rade u našoj industriji, već će se ostvariti direktna prelivanja na druge veoma ugrožene sektore kao što su turizam, ugostiteljstvo, građevinska industrija", kazala je Snežana van Houwelingen.

Prema njenim rečima, još nisu sasvim jasne posledice koje će pandemija ostaviti na industriju.

"Sigurno će najteži udarac pretrpeti bioskopi, a dok se bioskopi ponovo ne otvore, producenti i distributeri će se više orijentisati na TV i online platforme. Međutim, produkcije će morati da se prilagode novim okolnostima i nepoznanicama u samom snimanju koje će sigurno uticati na dužinu i budžet snimanja", napominje ona.

Misli, kaže, pre svega na uslove u kojima će moći da se izvode masovne scene sa velikim brojem statista, intimne scene i kao i na čitava logistika snimanja koja će biti kompleksnija.

"Iako su filmadžije poznate kao ljudi koji na kreativan način uspevaju da se nose sa problemima, verujem da ćemo, uz neophodnu podršku i pomoć, uspeti da se prilagodimo ovim novim okolnostima", poručuje van Houwelingen.

Nebojša Ćetković, direktor distributerske kuće Art Vista i predsednik sekcije bioskopskih distributera u Privrednoj komori Srbije kaže za Tanjug da se kinematografija naše zemlje koja je dostigla najveći uspon u novijoj istoriji ponovo nalazi u ogromnom problemu i da se ne vidi kraj ove "nove realnosti" koje će, kako ocenjuje, očigledno trajati i po završetku vanrednog stanja.

On podseća da je produkcija domaćih serija i filmova zaustavljena, da su bioskopi bili prinuđeni da među prvima prestanu sa radom, a da će biti poslednji koji će otvoriti vrata za publiku, za koju, opet, niko ne može da kaže kada će se osetiti bezbednom da se vrati u zatvorene prostore i bioskopske sale.

"Po stepenu pogođenosti bioskopski prikazivači i uz njih neizostavno distributeri filmova, nalaze se u najlošijem položaju", kaže Ćetković i dodaje da je još upitnije kada i na koji način će se uspostaviti repertoar jer su brojni domaći i strani filmovi odložili svoja snimanja, a distributeri odložili početak prikazivanja u bioskopima.

"Činjenica je da su i holivudski studiji odložili početak prikazivanja blokbastera za kraj ove ili početak sledeće godine. Otkazani su i značajni filmski festivali, pa je za očekivati zastoj u isporuci novih filmova za bioskopsku mrežu te će se teško stabilizovati tržište i naše poslovanje", kaže Ćetković.

On je rekao da je zajedno sa svojim kolegama uputio dopise referentnim institucijama, koje, navodi, shvataju srž problema njihovog poslovanja.

"Apelujemo da grana kreativne industrije neće preživeti ovaj udar bez direktne finansijske pomoći države i dalje primene ekonomskih mera pomoći i nakon ukidanja vanrednog stanja", navodi.

Gledanje filma u bioskopu počiva na socijalnom kontaktu, na druženju, u izlasku iz kuće, na šta će uticati navike stvorene tokom pandemije i nakon što se bioskopi budu otvorili.

"Primeri iz Kine pokazuju da su se nakon uspešne borbe sa pandemijom bioskopi otvorili, da bi se ubrzo ponovo zatvorili jer nije bilo dovoljno novog sadržaja niti publike. Ulažemo napor da sa državom kontinuirano ostanemo u dijalogu i pronađemo sistemska rešenja, kako bismo zaustavili ponovno propadanje postojeće bioskopske mreže", kazao je Ćetković.

Danijela Milošević iz distributerske kuće Taramaunt film ističe da je filmska industrija je suštinski pogođena pandemijom.

"Bioskopi su zatvoreni, a produkcija na svetskom nivou je zaustavljena, start mnogih filmova u bioskopima je pomeren sa proleća na kasno leto, a i kasnije, kao što je to slučaj, na primer, sa Trolovima, novim Džems Bondom 'Nije vreme za umiranje'. Početak normalizacije je neizvestan jer su problemi složeni. Jedna od najčešćih rečenica koje čujemo u poslednje vreme je da je ovo situacija s kojom se svet do sada nije sreo i zaista sve objašnjava", navodi ona.

Kaže da je situacija u Srbiji još složenija jer, ocenjuje, država nije dovoljno jaka da podrži segment kulture kao što je to slučaj u razvijenijim zemljama.

Ona otkriva da su Sekcija prikazivača i distributera pri Privrednoj komori Srbije uputile su dopis kojim traže konkretnu pomoć države, kao i da se otvaranje bioskopa odloži za polovinu jula meseca, kako bi se uopšte stekli uslovi za otvaranje.

"Tri su glavna razloga: da se situacija s Covidom-19 smiri, da imaju nove naslove koji mogu da se plasiraju i da se prostor pripremi kako treba da bi bio bezbedan za publiku. Ovo je trenutak kada treba da zaštitimo našu krhku bioskopsku mrežu jer je ona važan segment za dalji razvoj srpske kinematografije. Kao što je jedan mim na društvenim mrežama lepo rekao 'Bioskopi su zatvoreni dok život ne prestane da liči na film'", zaključuje Milošević.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.