Evropol: Trgovina kokainom visoke čistoće na kritičnoj tački

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2021, 17:00

Evropol: Trgovina kokainom visoke čistoće na kritičnoj tački

Pandemija korona virusa mogla bi godinama da pogoduje organizovanom kriminalu u Evropi, koji je već dostigao kritičnu tačku zbog nezapamćenog krijumčarenja kokaina, ali i zbog nelegalne trgovine lažnim vakcinama i kibernetičkog kriminala, upozorava Evropol u danas objavljenom izveštaju.

Kriminalne mreže verovatno će profitirati od ekonomske krize izazvane kovidom-19 kako bi se infiltrirale u legalna preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja su postala ranjivija, navodi evropska policijska agencija u izveštaju koji objavljuje svake četiri godine.

Nastojeći da profitiraju na naporima za prevladavanje zdravstvene krize u svetu, iste organizovane bande nude takođe lažne vakcine protiv korone ili lažne komplete za samotestiranja, navodi se u izveštaju agencije čije sedište je u Hagu.

Iz izveštaja, kako prenosi Hina, proizlazi da će duže trajanje pandemije imati snažan pritisak na evropsku i svetsku ekonomiju i očekivana recesija "može oblikovati teški i organizovani kriminal u godinama koje dolaze".

U dokumentu je izražena zabrinutost i zbog povećanja korupcije povezane s krijumčarenjem droge budući da se, kako se navodi, "nezapamćene količine kokaina" krijumčare "u EU iz Latinske Amerike generišući zaradu od više milijardi evra" za kriminalne mreže u te dve regije.

Krijumčarenje kokaina "hrani kriminalne strukture koje se služe svojim velikim resursima kako bi infiltrirale i potkopale ekonomiju EU, javne institucije i društvo", stoji u izveštaju u kojem se, između ostalog navodi da je čistoće te droge "veca nego ikad pre u EU".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Evropol: Nezapamćeno krijumčarenje kokaina, čistoća droge veća nego ikad pre

Izvor: RTS, 12.Apr.2021

Pandemija koronavirusa mogla bi godinama da pogoduje organizovanom kriminalu u Evropi, koji je već dostigao kritičnu tačku zbog nezapamćenog krijumčarenja kokaina, ali i zbog nelegalne trgovine lažnim vakcinama i kibernetičkog kriminala, upozorava Evropol. . U izveštaju,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.