Evropa prešla prag od 10 miliona slučajeva: Belgija pred kolapsom, u Španiji, Nemačkoj i Poljskoj rekordan broj zaraženih, Grčka uvodi karantin u tri regiona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2020, 09:01

Evropa prešla prag od 10 miliona slučajeva: Belgija pred kolapsom, u Španiji, Nemačkoj i Poljskoj rekordan broj zaraženih, Grčka uvodi karantin u tri regiona

U Nemačkoj je potvrđeno još 16.774 novih slučajeva korona virusa, što je najveći dnevni porast obolelih od početka pandemije.

U poslednja 24 sata preminulo je 89 osoba, saopštio je Institut za zarazne bolesti Robert Koh.

Ukupno je u Nemačkoj zaraženo više od 481 hiljade ljudi, a preminulo je ukupno 10.272.

Nemačka kancelarka Angela Merkel objavila je da su se nemački zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saglasili sa četvoronedeljnim zatvaranjem restorana, barova, bioskopa, pozorišta i drugih sličnih objekata, u pokušaju da zaustave nagli porast zaraza korona virusom.

Odluka treba da stupi na snagu u ponedeljak i trajaće do kraja novembra.

Prodavnice i škole treba da ostanu otvorene, za razliku od zatvaranja Nemačke tokom prve faze pandemije u martu i aprilu. Restorani će moći samo da služe hranu za poneti.

"Moramo da delujemo sada, da izbegnemo akutnu nacionalnu zdravstvenu krizu", rekla je Merkelova.

Makron: Od petka karantin na nacionalnom nivou

U Francuskoj će od petka, 30. oktobra, ponovo biti uveden karantin na nacionalnom nivou u pokušaju da obuzdamo epidemija Kovida-19, koja ponovo preti da izbegne kontroli, saopštio je u sredu uveče francuski predsednik Emanuel Makron.

Kako je objasnio, mere karantina podrazumevaju da ljudi moraju da ostanu u svojim domovima, osim ukoliko moraju da kupe osnovne proizvode, potraže medicinsku pomoć ili koriste mogućnost da vežbaju sat vremena dnevno, prenosi Rojters.

Makron je naveo da će građanima i dalje biti dozvoiljeno da idu na posao, ukoliko poslodavci smatraju da je nemoguće da rade od kuće.

On je kazao i da će, za razliku od karatina u martu, većina škola ostati otvorena.

U Češkoj pad broja novozaraženih

U Češkoj Republici opada broj novozaraženih i u poslednja 24 sata registrovano je 12.977 novih slučajeva, a preminulo je 128 osoba.

Današnji bilans novozaraženih za tri hiljade je manji nego prethodnog dana.

Podaci ministarstva zdravlja pokazuju da je broj ukupno zaraženih porastao na 297.013, a da se broj preminulih popeo na 2.675.

Kako navodi Rojters, Češka se u poslednje dve nedelje suočava sa najbržom stopom zaražavanja u Evropi.

U Bugarskoj 2.760 novih slučajeva korona virusa

U Bugarskoj je u poslednja 24 sata registrovano 2.760 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 45.461.

Stopa pozitivnosti trenutno je veća od 27 odsto.

Preminulo je još 36 pacijenata odnosno ukupno 1.197, prenosi BTA.

Aktivnih slučajeva je nešto više od 25.000. Hospitalizovano je 2.316 pacijenata od kojih je 162 na intenzivnoj nezi.

Korona virusom zaraženo je više od 2.000 medicinskog osoblja.

Mađarska: Obavezno nošenje maske u restoranima

Mađarska vlada donela je meru obaveznog nošenja maski u restoranima i objektima za zabavu, koja će stupiti na snagu iduće nedelje, saopštio je zamenik šefa operativnog odbora za brobu protiv epidemije korona virusa Robert Kiš.

Ova odluka biće na snazi od 2. novembra, rekao je Kiš na konferenciji za medije, prenosi agencija MTI.

Prema novim pravilima, nošenje maske će biti obavezno u objektrima za zabavu i restoranima, kao i u svim ugostiteljskim objektima, a gosti će smeti da skinu maske samo dok jedu ili piju, naglasio je Kiš.

On je podsetio da je trenutno obavezno nošenje maski u javnom prevozu i u bioskopima, tržnim centrima, zdravstvenim ustanvoama i domovima za brigu o starima, na sportskim događajima i u javnim službama.

U Mađarskoj više od 2.000 novozaraženih, preminulo 56 osoba

U Mađarskoj je od poslednjeg preseka preminulo još 56 osoba od posledica zaraze korona virusom, a zaraženo je još 2.194 ljudi, prema podacima objavljenim na sajtu koronavirus.gov.hu.

Aktivnih slučajeva je 49.024, hospitalizovano je 3.197, a 255 je na respiratorima, prenosi agencija MTI.

Do sada je testirano 1.032.942 građana.

Ukupno su preminula 1.634 obolela, zaraženo je 68.127, a oporavilo se 17.469 ljudi.

Poljska: Crni rekordi - 20.000 novozaraženih, 300 preminulih

U Poljskoj su danas registrovana dva negativna rekorda - 20.156 novih slučajeva kovida-19, što je najviše obolelih u jednom danu, i 301 preminuli, što je naviše žrtva za 24 sata, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Ukupan broj zaraženih premašio je 300.000, prenosi agencija Rojters.

Hospitalizovano je 14.631 pacijent, a 1.203 se nalazi na respiratorima, dok je juče u bolnicama bilo 13.931 obolelih, a 1.150 na respiratorima.

Italija: Poštovanje mera ili karantin

U Italiji je u poslednja 24 sata zabeleženo više od 25 hiljada novozaraženih korona virusom, 205 osoba je preminulo od posledica virusa, a testirano je 198 hiljada osoba, piše agencija Ansa.

Šef vladinog savetodavnog naučno-tehničkog komiteta Agostino Mioco rekao je da se samo rigoroznim pridržavanjem novih mera za ograničavanje širenja covida -19 može izbeći novi karantin.

"Za dve sedmice znaćemo da li su nam i ove mere bile dovoljne ili ćemo morati ponovo da uvedemo totalno zatvaranje", rekao je on za dnevni list " Il Koriere dela Sera ".

On je ocenio da su nove mere vlade u skladu sa epidemiološkom situacijom koja se ubrzano pogoršava.

Mioco je kritikovao, kako je rekao, "instant stručnjake" i one koji se takvim proglašavaju, a koji sada kritikuju vladine mere ili nude rešenja koja se ne zasnivaju na činjenicama.

"Gde su bili ti stručnjaci kada su proteklih decenija političari smanjivali novac bolnicama, kada su zatvarana odeljenja intenzivne nege, kada je pomoć javnim bolnicama smanjivana u korist privatnih? Ne sećam se da sam čuo glasove protiv takve politike, ovih koji sada urlaju na mere vlade", rekao je šef naučno-tehničkog komiteta.

U Italiji su proteklih decenija, političkim odlukama, favorizovane privatne zdravstvene ustanove koje su iz javnih fondova dobile veliku finansijsku pomoć.

Tek je vanredna situacija zbog pandemije kovida -19 pokazala da je to bila kardinalna greška jer se sada pokazalo da u javnim zdravstvenim ustanovama nedostaju cela odeljenja, koja su ukinuta, zatvorena, napuštena.

S druge strane privatne klinike i bolnice su "neupotrebljive" u vanrednim okolnostima jer su svoju aktivnost usmerile na one zdravstvene usluge koje donose brzu zaradu, na primer estetsku hirurgiju i slično.

Danas u Austriji prvi put više od 4.000 novozaraženih

Austrijski mediji spekulišu da bi danas u Austriji broj novozaraženih prvi put mogao preći 4.000.

"Situacija se dramatično zaoštrava", prenosi dnevnik "Oe24" procenu Kriznog štaba.

U Sloveniji skoro 2.500 novozaraženih

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 2.488 novih zaraza korona virusom, prema još uvek nezvaničnim podacima koje prenosi RTV Slovenija.

To je drugi najveći broj novozaraženih, nakon što je dan ranije bilo rekordnih 2.605 novobolelih, i potvrda da je stanje epidemije i dalje na rubu kontrole, prenose mediji.

Zvanični podaci o broju testiranja i stanju u bolnicama biće objavljeni na konferenciji za novinare tokom dana.

Slovenačka vlada će večeras raspravljati o epidemiološkoj situaciji, ali se za sada ne očekuje novo pooštravanje mera koje već uključuju zabranu kretanja u noćnim satima i van opštinskih granica, obavezno nošenje maski i na otvorenom, onlajn nastavu i brojne druge.

Institut "Jožef Štefan", koji radi projekcije i analize razvoja epidemije za vladu, objavio je da se do sada u drugom talasu epidemije kovida-19 zarazilo 5,5 odsto stanovnika, kao i da je trenutno zaraženih više od zvanično potvrđenog broja - odnosno približno svaki 29. stanovnik Slovenije.

Belgija:  Na ivici zdravstvenog kolapsa

Belgija bi zbog ogromnog rasta broja zaraženih korona virusom, kao i hospitalizovanih, mogla da zatraži međunarodnu pomoć, upozorio je epidemiolog Pjer Van Dam.

Belgija druga u svetu po smrtnosti od korone

Belgija se nalazi na ”neslavnom”drugom mestu na svetu kada je reč o broju preminulih od Kovid 19 u odnosu na broj stanovnika.

Do sada je od posledica Kovid19 u Belgiji, koja broji oko 11,5 miliona stanovnika, preminulo 11.170 osoba.

Ukupan broj preminulih od početka pandemije Kovid19 na svetu je 1 176 328 ljudi.

Peru ima najveći broj umrlih u odnosu na svoje stanovništvo, sa 104 umrlih na 100.000 stanovnika, a slede Belgija (96), Španija (76) i Brazil (75).

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, SAD imaju najveći broj zaraženih ( 8.859.300) i preminulih ( 227.701) od početka pandemije korna virusa.

Zatim slede Brazil sa 158.456 umrlih i 5.468.270 inficiranih, Indija sa 120.527 preminulih, Meksiko sa 90.309 umrlih i Velika Britanija sa 45.675 umrlih od ukupno 942.275 slučajeva Kovid19.

Samo u sredu 28. oktobra širom sveta je prijavljeno 6.979 novih smrtnih slučajeva i 479.389 novih slučajeva zaraze novim korona virusom.

U belgijskim bolnicama u ovom trenutku hospitalizovano je 6.000 pacijenata inficiranih Kovid19, a broj hospitalizacija se udvostručuje svakih osam dana. Samo u sredu 28. oktobra hospitalizovane su 743 osobe, dok broj novoinficiranih za 24 sata premašuje 18 hiljada.

"Porast zaraze korona virusom i hospitalizacija nadmašio je vladine pokušaje da ih zauzda, a zdravstvena zaštita u zemlji bi mogla da pukne u roku od deset dana", upozorio je Van Dam.

Profesor medicine na Univezitetu u Antverpenu Van Dam, dodaje da će Belgija morati da rasporedi vojsku i pozove međunarodnu pomoć jer pandemija korona virusa nastavlja da gura nacionalni zdravstveni sistem preko ivice kolapsa.

Belgija se sa 1.497 zaraženih nalazi na vrhu liste zemlja EU po broju inficiranih na 100 hiljada stanovnika.

Od početka pandemije u zemlji je urađeno 4,7 miliona testova, a pozitivne rezulate na Kovid19 dobio je svaki četvrti testirani.

Slovačka: 2.785 novozaraženih

U Slovačkoj je od juče testirano 14.335 građana, a zabeleženo je 2.785 novih slučajeva kovida-19, objavljeno je na sajtu covid-19.nczisk.sk.

Od poslednjeg preseka preminulo je još 16 osoba od posledica infekcije korona virusom, prenosi agencija TASR .

Hospitalizovan je 1.291 pacijent, na intenzivnoj nezi je 82, a na respiratorima 113 obolelih.

Ukupno je do sada zaraženo 51.728 ljudi, a preminulo je 200.

Do sada je testirano više od 735 hiljada građana.

Belorusija: Broj obolelih veći za 984, preminule još 4 osobe

U Belorusiji je u prethodna 24 sata zabeleženo 984 novih slučajeva kovid-19, čime je ukupan broj obolelih uvećan na 96.529, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Vlasti Belorusije su od početka pandemije prijavile 973 smrtnih slučajeva od posledica zaraze korona virusom, od kojih četiri u poslednja 24 sata, prenosi TASS.

U Belorusiji je do sada sprovedeno 2.444.162 testova na korona virus, dok je ukupno izlečeno 85.332 obolelih.

Najveći broj novozaraženih u Belorusiji zabeležen je u aprilu, kada je u jednom danu korona virus potvrđen kod preko 900 ljudi, međutim, vlasti u ovoj zemlji nisu uvele mere karantina.

U Belorusiji su 1. oktobra počela klinička ispitivanja ruske vakcine "Sputnjik V ".

U Švajcarskoj i Litenštajnu zaraženo još 9.386 ljudi

Broj zaraženih korona virusom u Švajcarskoj i Lihtenštajnu je u prethodna 24 sata uvećan za 9.386 na 145.044, dan nakon što su vlasti pooštrile mere uvedene u cilju borbe protiv kovid-19.

U Švajcarskoj i Lihtenštajnu je od posledica zaraze korona virusom do sada preminulo 1.985 ljudi, za 31 više od poslednjeg preseka, preneo je Rojters.

Vlasti Švajcarske su u sredu pooštrile antiepidemijske mere s ciljem da spreče dalje širenje kovid-19.

U te mere spada zatvaranje noćnih klubova, koje je danas stupilo na snagu, obustava nastave na univerzitetima najavljena za početak novembra, kao i nova ograničenja za sportske događaje i putovanja.

Vlada u Bernu je saopštila da će nove mere biti uvedene na neodređeno vreme, a isto važi i za one koje su već bile na snazi.

I u Rumuniji crni rekord - zaraženo 6.481 ljudi

Rumuniji je danas prijavljeno 6.481 novih slučajeva kovida-19, što predstavlja najveći broj obolelih u jednom danu od početka pandemije, saopštila je Strateška grupa za komunikaciju.

Prema poslednjim podacima, preminula je još 81 osoba od posledica infekcije korona virusom, 52 muškarca, 31 žena.

Od poslednjeg preseka testirano je 36.169 građana, prenosi agencija Ađerpres.

Hospitalizovano je 10.975 pacijenata, od kojih je 868 na intenzivnoj nezi, što je najviše obolelih koji se leče na intenzivnoj nezi do sada.

Ukupno je do sada zaraženo 229.040 ljudi, a preminulo 6.764.

Od početka pandemije testirano je skoro 3,2 miliona ljudi. Od kovida-19 oporavilo se 163.852 obolelih.

U Holandiji dnevni porast broja obolelih blizu rekordnog

Holandski Nacionalni institut za javno zdravlje saopštio je da je broj zaraženih korona virusom u prethodna 24 sata uvećan za 10.264, što je za 79 manje nego 26. oktobra, kada je potvrđen najviši dnevni bilans.

Broj novih slučajeva zaraze koji je u Holandiji potvrđen u poslednja 24 sata nešto je manji od rekorda koji je zabeležen 26. oktobra, kada su vlasti prijavile 10.343 novoobolelih, prenosi Rojters.

U Holandiji je do sada potvrđeno preko 330.000 slučajeva kovid-19, od čijih je posledica preminulo više od 7.000 ljudi.

Švedska: Rekordan broj novozaraženih

U Švedskoj, koja se tokom pandemije korona virusa nije odlučivala za uvođenje restriktivnih mera, u poslednjih 24 časa registrovano je 2.820 slucajeva korona virusa, što je najviše od početka pandemije, saopštila je danas švedska Zdravstvena agencija.

Agencija je navela da je vrhunac epidemije tokom proleća verovatno bio daleko veći, ali da je prošao nezabeleženo zbog nedostatka testiranja u to vreme, preneo je Rojters.

Zdravstvena agencija je, takođe, pooštrila preporuke o pandemiji za tri dodatna regiona, uključujući najveće švedske gradove Stokholm i Geteborg.

U zemlji je u poslednjih 24 časa registrovano sedam smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj preminulih porastao na 5.934.

Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Švedskoj je nekoliko puta veća u odnosu na njene nordijske susede, ali je niža nego u pojedinim evropskim zemalja, poput Španije i Britanije.

Španski parlament produžio vanredno stanje za 6 meseci

Španski parlament izglasao je danas da se vanredno stanje u toj zemlji produži za još šest meseci, čime će lokalne vlasti dobiti dodatna ovlašćenja za kontrolu drugog talasa korona virusa.

U Španiji će vanredno stanje ostati na snazi do 9. maja, prenosi Rojters.

Španija je jedno od najvećih žarišta korona virusa u Evropi, sa više od 1,1 miliona zaraženih od početka pandemije i više od 35.000 smrtnih slučajeva.

"Svesni smo da su građani umorni nakon višemesečnih napora i žrtava i od toga da ne mogu da rade što su radili pre - da grle porodicu i prijatelje. Ali nije vreme za ublažavanje mera, imamo veoma teške nedelje i mesece pred nama", izjavio je ministar zdravlja Salvador Ilja.

Albanija: Obolelo još 275 osoba, 6 preminulo

U Albaniji su potvrđena još 275 slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj obolelih od početka pandemije porastao na 20.315, a šest osoba je preminulo, saopštile su danas zdravstvene vlasti.

Testirano je 1.422 osoba, a najviše obolelih je u Tirani, Škadru, Draču i Korči, prenosi albanski portal Egzit.

Na bolničkom lečenju je 291 pacijenata.

Trenutno, aktivno je 8.809 slučajeva.

Od početka pandemije preminulo je 499 osoba.

U Britaniji više od 23.000 novozaraženih, 280 preminulih

U Velikoj Britaniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 23.065 novih slučajeva korona virusa.

Ukupan broj novih slučajeva u prethodnih sedam dana porastao je na 154.873, što je porast od 13,2 odsto u odnosu na prethodni sedmodnevni period, prenosi Rojters.

Prema vladinim podacima preminulo je 280 osoba, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva u proteklih sedam dana porastao na 1.608, što je porast od 52,6 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Grčka uvodi karantin u tri regiona,1.211 novozaraženih

Grčka će uvesti regionalne karantine u Solunu i još dva regiona od petka, a zbog povećanog broja slučajeva korona virusa, saopštila je večeras grčka vlada.

Iako u Grčkoj ima mnogo manje slučajeva korona virusa nego druge evropske zemlje, broj slučajeva drastično raste od početka oktobra, prenosi Rojters.

U poslednja 24 sata u toj zemlji je potvrđeno novih 1.211 slučajeva korona virusa, dok je 12 osoba preminulo, čime je ukupan broj porastao na 615.

Osim Soluna, u karantin ulaze gradovi Larisa i Rodopi sa okolinom i u njima će važiti četvri nivo uzbune, koji podrazumeva zabranu okupljanja, kao i odlazak u druge regione i izlazak iz njih.

Kluge:Evropa prešla prag od 10 miliona slučajeva Kovida-19

Evropa je danas prešla prag od 10 miliona slučajeva korona virusa, saopštio je regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge i istakao da je ove nedelje Evropa zabeležila najveću učestalost slučajeva Kovida-19 od početka pandemije, pošto je u proteklih sedam dana prijavljeno 1,5 miliona obolelih.

"Ukupan broj potvrđenih slučajeva porastao je sa sedam na devet miliona za samo 14 dana, a danas, Evropa je premašila prag od 10 miliona slučajeva", rekao je Kluge na vanrednom sastanku ministara zdravlja evropskog regiona SZO posvećenom prognozama za zimu u vezi sa korona virusom za zimu u Kopenagenu, navodi se u saopštenju SZO.

On je dodao da je veoma visok nivo učestalosti od više od 200 slučajeva na 100.000 stanovnika, u periodu od 14 dana, zabeležen u većini evropskih država.

Kluge je istakao da je broj hospitalizovanih porastao do nivoa kakav nije viđen na proleće, sa više od 10 hospitalizovanih na 100.000 stanovnika u trećini zemalja u Evropi.

On je dodao i da je naglo porasla stopa smrtnosti, navodeći da je zabeležen porast od 32 odsto širom Evrope prošle nedelje.

U Španiji rekordnih 23.580 slučajeva korona virusa

U Španiji je danas zabeležen rekordan broj novih slučajeva, njih 23.580, čime je ukupan broj obolelih dostigao 1.136.503, pokazuju danas objavljeni rezultati Ministarstva zdravlja te zemlje.

Prema tim podacima, preminulo je još 173 ljudi, što je blagi porast u odnosu na sredu, kada je registrovano 168 smrtnih slučajeva.

Ipak, to je značajno manje od zabeleženog broja žrtava u utorak, kada je potvrđeno 267 smrtnih slučajeva.

Ukupno je u Španiji preminulo 35.639 ljudi od posledica korona virusa, prenosi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Nemačkoj novi REKORD, od ponedeljka na snagu stupa KARANTIN

Izvor: Blic, 29.Okt.2020

U Nemačkoj je potvrdeno još 16.774 novih slučajeva korona virusa, što je najveći dnevni porast obolelih od početka pandemije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.