Evropa pod karantinom obeležava Dan pobede; Defile vazduhoplovne flote u Moskvi (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2020, 08:43

Evropa pod karantinom obeležava Dan pobede; Defile vazduhoplovne flote u Moskvi (VIDEO)

U Srbiji i svetu i ove se godine na današnji dan obeležava godišnjica završetka Drugog svetskog rata u Evropi i pobeda nad fašizmom, 9. maj, ali će ovogodišnja, 75, biti obeležena znatno skromnije nego ranijih godina, pošto su u većini zemalja na snazi restriktivne mere zbog epidemije koronavirusa.

Dan pobede nad fašizmom obeležen je danas u Moskvi defileom vazduhoplovne flote ruske armije.

Crveni trg u Moskvi su nadletale helikopterske jedinice, izvestio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je TAS.

Prodefilovali su helikopteri različitih jedinica ruske armije, od jurišnih, preko transportnih do raketnih i izviđačkih.



Helikopterske jedinice pratili su avioni vojne radarske službe osmatranja i izviđanja, transportni avioni, bombarderi i intendantski vazduhoplovi ruske armije.

Vazdušni defile završio se preletom Druge jurišne lovačke formacije, sa po četiri MIG-a i Suhoja poslednje generacije.

Ove godine skromno obeležavanje Dana pobede

Događaji koji podrazumevaju veliki broj ljudi kako bi se obeležio Dan pobede nad fašizmom otkazani su, svedeni na skromniji nivo ili je njihovo organizovanje premeštano kako bi se osiguralo poštovanje mera socijalnog distanciranja.

Povodom 9. maja, pripadnici Garde Vojske Srbije juče su izvršili počasnu paljbu sa Savske terase na Kalemegdanu ispaljivanjem deset plotuna iz artiljerijskih oružja.

Danas će biti puštena u promet i prigodna marka u čast obeležavanja tog jubileja i kao podsećanje na doprinos Srbije u pobedi nad fašizmom i velike žrtve koje je u toj borbi podnela.

Zahvaljujući inicijativi predsednika Aleksandra Vučića i predlogu ministra Zorana Đorđevića, Srbija će biti prva zemlja u svetu koja je izdala poštanske marke i koverte u čast Dana pobede i Besmrtnog puka.

Tradicionalne manifestacije koje se povodim Dana Evrope održavaju širom kontinenta ovoga puta su ograničene na poruke i interakciju EU zvaničnika sa građanima putem interneta.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u svom video obraćanju kaže da je Šumanova deklaracija pokazanim "gestom solidarnosti" izmenila sudbinu kontinenta.

"Od tog trenutka mnogo smo napredovali, ali solidarnost kao cilj je i dalje potrebna, čak potrebnije nego ikada", kaže fon der Lajen.

Ona se u poruci povodim Dana Evrope osvrnula na trenutnu krizu Kovid-19 i ocenila da je pokazana "solidarnost na delu" koja se mora nastaviti.

"Solidarnost nije data sama po sebi. Ona zahteva napor i kompromise. Mi taj napor dugujemo našim građanima i budućim generacijama", poručila je fon der Lajen.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u svojoj video poruci naglašava da Evropa predstavlja slobodu, toleranciju, otvorenost, različitost, inovacije i dinamizam.

"Evropa je i solidarnost i jedinstvo", poruka je Mišela.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli je u video obraćanju čestitao 9. maj Dan Evrope podsetivši da je pre 70 godina, 9. maja 1950. godine francuski državnik Robert Šuman objavio do tada nezamisliv projekat pomirenja između Francuske i Nemačke za koji je i sam ocenio da je "skok u nepoznato".

"Ispostavilo se to je bio najhrabriji i dalekovidniji izbor koji je politika napravila u poslednjih 70-ih godina. Iz tog 'skoka u nepoznato' rodila se Evropska unija", navodi Sasoli.

Predsednik Evropskog parlamenta ocenjuje da Šumanova deklaracija šalje poruku da politika, vođena zajedničkim interesom i hrabrošću, može poboljšati i promeniti stvarnost.

"Politika je korisna samo ako je hrabra i samo takva može da promeni stvari, pa i čitav svet", naveo je Sasoli.

Šef diplomatije EU Žosep Borel kaže da je pre 70 godina počela integracija Evrope koja se danas nalazi pred najvećom zdravstvenom i ekonomskom krizom od svog nastanka.

"EU je uvek bila sposobna da pokaže svoju snagu kada je suočena sa krizom. Istorija pokazuje da jaka Evropa u svetu počinje od kuće i našeg jedinstva", kaže Borel.

Šef diplomatije EU je pozvao na evropsko zajedništvo u suočavaju sa trenutnim globalnim okolnostima.

"Budućnost će biti onakva kakvu je danas napravimo. Hajed da novo poglavlje u istoriji Evrope bude u duhu Šumanove deklaracije", zaključio je Borel.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kapitulacija koja je donela MIR U EVROPI: Pre 75 godina nacistička Nemačka je potpisala PREDAJU, a duhovi prošlosti nikada nisu u potpunosti nestali

Izvor: Blic, 09.Maj.2020

Nacistička Nemačka kapitulirala je 9. maja 1945. godine. Ova 75. godišnjica okončanja Drugog svetskog rata u Evropi, pada u vreme kada je kultura sećanja potrebnija nego ikad.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.