Evropa: U Rusiji u protekla 24 časa 6.635 novozaraženih, raste broj obolelih u Grčkoj, najviše uvezenih slučajeva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2020, 11:11

Evropa: U Rusiji u protekla 24 časa 6.635 novozaraženih, raste broj obolelih u Grčkoj, najviše "uvezenih" slučajeva

U Bugarskoj raste broj novoobolelih od korona virusa pošto je u poslednja 24 sata zabeleženo 330 novih slučajeva testirano je 3.686 ljudi, a preminule su još tri osobe.

Juče je registrovano 240, a prekjuče 188 novih slučajeva. Oporavilo se 63 lica. U bolnicama se leči 525 pacijenata od kojih je 28 na intenzivnoj nezi, prenosi BTA.

Od početka pandemije zaraženo je 6.672 ljudi, a dosad su preminule 262 osobe. Trenutno je aktivno preko tri hiljade slučajeva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Većina za maske i strože kontrole

Većina Austrijanaca, to jest 59 odsto njih, želi ponovno uvođenje obaveze nošenja zaštitnih maski, pokazuje istraživanje koje je objavio dnevnik "Esterajh".

Italija će najverovatnije produžiti vanredno stanje

"Vanredno stanje u Italiji, proglašeno kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom korona virusa, najverovatnije će biti produženo i posle 31. jula", izjavio je premijer Đuzepe Konte.

Prema situaciji u kojoj se zemlja trenutno nalazi, kako je rekao, "razumno je nastaviti sa vanredim korona virus stanjem", prenosi BBC.

On je rekao da su mere donete kako bi se virus držao pod kontrolom.

Vanredno stanje pruža lokalnim vlastima mogućnost da uvedu procedure koje pomažu da se spreči širenje virusa. To može da uključuje zabrane kretanja i putovanja, zatvaranje javnih mesta i zabranu javnog okupljanja, podseća BBC.

Na drugoj strani 41 odsto je protiv obaveze nošenja maski. Inače, u Austriji je trenutno maska obaveza samo u gradskom prevozu. Interesantno je i da je 63 odsto žena, a 56 odsto muškaraca za vraćanje obaveze nošenja maski.

Takođe, jasna većina, odnosno 64 odsto građana je za strože kontrole, kao i kazne za nepridržavanje mera.

Agencija za zdravlje i bezbednost namirnica (AGES) analizirala je gde su se sve korona virusom zarazili stanovnici Austrije i došla do zaključka da se to dešava najčešće lokalno i u porodičnom okruženju.

Testovima i utvrđivanjem kontakata pogođenih AGES je uspela da u 43 odsto slučaja zaraze u Austriji ustanovi u kojim specifičnim situacijama je došlo do zaraze.

"Sa 6. julom je 7.947 od ukupno 18.301 slučaja zaraze mogao da se dovede u vezu sa 749 utvrđenih klastera. Klasteri se mogu trenutno podeliti u pet tipa. U svakom klaster tipu postoje klaster podgrupe na primer aktivnosti u slobodno vreme, porodica, radno mesta, starački dom", objašnjava AGES.

Od 25-te kalendarske nedelje ustanovljeni su pre svega klasteri u Salcburgu - sastanak Rotarijanaca (23 slučaja zaraze), u Gornjoj Austriji - dva klastera u dve crkve sa 188 slučaja, u Donjoj Austriji - bolnica Nojnkirhen (25 slučaja) i pojačani klaster vezan za povratak sa putovanja u zemlje zapadnog Balkana koji pogađa Beč, Donju Austriju, Gornju Austriju, Korušku, Burgenland, Tirol i Štajersku (ukupno 28 slučaja).

U 24,6 odsto slučaja zaraza se pripisuje domaćinstvu, što olakšava prekid širenja, jer se može lako rešiti određivanjem kućnog karantina. Po 17,8 odsto slučaja otpada na staračke domove, i slične ustanove, kao i aktivnosti u slobodno vreme. Pored toga 13,6 odsto zaraza dogodilo se na radnom mestu.

U Austriji 94 novozaraženih

U Austriji je, u poslednja 24 sata, zabeležno 94 novozaraženih korona virusom. Kao gotovo svakodnevno u poslednjih desetak dana najveći broj novozaraženih beleži pokrajina Gornja Austrija sa 45, iza koje sledi Beč sa 34 novoobolela.

U poslednja 24 sata samo jedna od devet pokrajina, Štajerska nije imala niti jednog novozaraženog. Prema podacima Minsitarstva zdravlja u Austriji je trenutno 1.100 aktivno obolelih.

Broj hospitalizovanih se povećao za dva kovid pacijenta na 80, od kojih je devet na intenzivnoj nezi, za tri manje nego juče. Broj umrlih već danima je nepromenjen na 706.

Od početka epidemije, krajem februara, u Austriji je 18.637 osoba pozitivno testirano na korona virus, od kojih je 16.808 ozdravilo. Do sada je širom Austrije sprovedeno 675.000 testiranja na korona virus.

Dodatno tome pokrenut "skrinig program", kojim se želi analizirati stanje u rizičnim sektorima. Od 2.744, do sada sprovedenih testova u potrazi za asimptomatičnim inficianima, samo 10 je pozitivno na korona virus.

Nemački virolog: Moramo računati na drugi i treći talas

Nemački virolog Hendrik Štrek smatra da će doći do drugog i trećeg talasa zaraze i da društvo mora da nauči da živi sa korona virusom.

Štrek je, u jednoj TV emisiji, rekao da ne očekuje brz razvoj vakcine.

U bliskoj budućnosti on ne vidi prodor u razvoju vakcije, i pored činjenice da je u potrazi širom sveta uključen ogroman broj ljudi. Štrek nije uveren u dosadašnje rezultate u razvoja vakcine ili leka.

Zbog toga, kaže, da društvo mora da živi sa korona virusom.

"Moramo da se s tim pomirimo i učinimo najbolje što možemo. To znači konkretno da ćemo imati stalne oscilacije, što je već sada slučaj. Takođe moramo uvek računati i na pojavu žarišta, kao što je bio slučaj u Giterslou", objasnio je jedan od vodećih virologa Nemačke.

U Rusiji u protekla 24 časa 6.635 novozaraženih

Broj novozaraženih ljudi od korona virusa u Rusiji porastao je u protekla 24 časa za 6.635 na ukupno 713.936, saopštio je danas Centar za borbu protiv korona virusa.

Prema podacima Centra, dnevni porast zaraženih ne prelazi 0,9 procenata koliko je iznosio i u protekla četiri dana, preneo je TAS S. Broj preminulih od Kovid-19 u Rusiji porastao je u protekla 24 časa za 174 na ukupno 11.017.

To je gotovo istovetno kao juče kada je broj preminulih iznosio 176, preneo je TAS S.

U Rusiji su se u protekla 24 časa od korona virusa izlečile 7.752 osobe, čime je ukupan broj izlečenih porastao na 489.068.

Češka: Broj zaraženih od korone veći od 13.000

Broj novozaraženih slučajeva od korona virusa u Češkoj porastao je danas za 82 i sada je veći od 13.000.

U Češkoj su registrovana 352 smrtna slučaja, dosta manje nego u susednim evropskim zemljama, preneo je Rojters.

Češka je jedna od zemalja koje su uvele drastične restriktivne mere u martu, ali su one ublažene od maja.

Od 18. juna zabeleženo je najmanje 100 novih slučajeva korona virusa dnevno 14. puta, a poslednji put juče kada je broj novozaraženih bio 105.

Najveći broj zaraženih bio je 28. juna kada je zabeleženo 305 novih slučajeva.

Rast novozaraženih je primećen u istočnom regionu, zbog čega je rudnik OKD zatvoren početkom jula.

Zdravstveni zvaničnici naveli su da je to žarište obuzdano, ali je vlada kritikovana da je sporo reagovala.

Raste broj zaraženih, najviše "uvezenih" slučajeva

U Grčkoj tokom poslednja 24 časa registrovano je 60 novozaraženih korona virusom, a među njima je 40 osoba koje su ušle u Grčku vazdušnim ili kopnenim putem, saopštila je Nacionalna organizacija za javno zdravlje (EODY).

Od tih 40 slučajeva dve su osobe same tražile da se podvrgnu testu, a po jedna zaražena osoba je registrovana u regionima Kozani, Imatia, Hanti, dok je osam osoba u solunskom reginu i sedam na Atiki, prenela je ANA.

Ukupan broj zaraženih od korona virusa iznosi 3.732.

U protekla 24 časa nije bilo preminulih pa je broj smrtnih slučajeva i dalje 193.

U Grčkoj je do sada urađeno 363.412 testiranja na korona virus.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.