Evropa: U Grčkoj, Španiji, Holandiji i Rusiji rekordan broj novozaraženih; Belgija se zatvara na najmanje mesec dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2020, 08:30

Evropa: U Grčkoj, Španiji, Holandiji i Rusiji rekordan broj novozaraženih; Belgija se zatvara na najmanje mesec dana

U Nemačkoj je od novog korona virusa obolelo još 18.681 osoba, objavio je danas Institut za infektivne bolesti Robert Koh.

U poslednja 24 sata od posledica virusa preminulo je 77 osoba, prenosi Rojters.

Od početka pandemije od kovida-19 obolelo je ukupno 499.694, a preminulo 10.349 osoba.

Češka: Obolelo još 13.051 osoba

U Češkoj u kojoj živi 10,7 miliona stanovnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od početka pandemije korona virusa je obolelo 310.068 stanovnika, prenosi Rojters. Od posledica virusa preminulo je 2.682 građana.

Produžavanje vanrednog stanja do 20. novembra

Donji dom češkog parlamenta odobrio je danas produženje vanrednog stanja do 20. novembra, pošto se zemlja bori s porastom broja slučajeva korona virusa.

Vanredno stanje ne donosi automatski nikakve nove mere, već stvara pravni okvir za vladu da uvodi ograničenja u kretanju ili poslovanju ljudi, prenosi Rojters.

Poljska gradi privremene bolnice za kovid bolesnike

Poljski premijer Mateus Moravijecki dao je nalog velikim državnim kompanijama da naprave privremene bolnice za prihvat obolelih od korona virusa, izjavio je danas šef osoblja u kabinetu premijera Mihal Dvorčik.

Bolnice će praviti šest državnih kompanija, prenosi Rojters.

Među gradovima koji će dobiti takve bolnice su Plok i Ostrileka udaljeni od 110 do 125 kilometara od varšave gde je najviše obolelih od korona virusa.

U Poljskoj rekordnih 21.629 novih slučajeva

U Poljskoj je zabeleženo rekordnih 21.629 slučajeva korona virusa, što je najveći broj obolelih u jednom danu, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

U istom periodu preminulo je 202 osoba od posledica virusa, čime je ukupan broj preminulih porastao na 5.351, prenosi Rojters.

Od početka pandemije u Poljskoj je preminulo 340.834 osoba.

Austrija: Broj novozaraženih mogao bi preći i 5.000

Austriji danas preti opasnost da broj novozaraženih korona virusom u toj zemlji prekorači 5.000, prenose mediji.

Prema proračunima profesora statistike Eriha Nojvirta, danas bi broj novozaraženih mogao biti 5.082.

Ovaj ekspert smatra da će za samo dva dana biti prekoračen i broj od 6.000, broj za koji austrijski kancelar Sebastijan Kurc tvrdi da je granica posle čijeg "probijanja" prete problemi zdravstvenom sistemu Austrije.

Kurc je juče ponovio da iznad 6.000 obolelih dnevno mora da se deluje kako bi se sprečilo da "lekari dođu u situaciju da odlučuju ko može da živi, a ko da umre".

Juče je prvi put prekoračen broj od 4.000 novozaraženih, što je bio dosadašnji rekord sa 4.453.

Naučnici razvili neuronsku mrežu za otkrivanje Kovid-19

Naučnici iz Novosibirska razvili su neuronsku mrežu za otkrivanje infekcije korona virusom koristeći rentgenske snimke i slike računarske tomografije.

Mreža ima bazu podataka sa 10.000 slika, izjavio je šef odseka za primenjenu informatiku Državnog univerziteta za ekonomiju i menadžment u Novosibirsku Sergej Tereščenko na forumu o urbanim tehnologijama, preneo je TASS.

"Koristeći slike, lekari treba da utvrde da li postoje (u plućima) neke patološke promene. Drugo, ako postoji upala pluća, neophodno je definisati prirodu ove upale pluća, jer je upala pluća uzrokovana kovid-om malo drugačija od upale pluća izazvane drugim faktorima. Da bismo rešili ovaj zadatak, odlučili smo da koristimo metod računarskog vida", rekao je Tereščenko.

On je objasnio da metoda računarskog vida podrazumeva stvaranje neuronske mreže koja će identifikovati oštećenje pluća pomoću skupova podataka - podataka koji se sastoje od velikog broja različitih slika pluća.

U Rusiji još 18.283 zaraženih, najviše u jednom danu do sada

U Rusiji je u poslednja 24 sata broj zaraženih korona virusom uvećan za 18.283, što je najviši do sada zabeleženi dnevni bilans od početka pandemije.

Ukupan broj zaraženih u Rusiji trenutno iznosi 1.599.976, prenosi TASS.

Broj smrtnih slučajeva od posledica kovid-19 uvećan je na 27.656, nakon što je u prethodna 24 sata preminulo još 355 pacijenata.

U istom vremenskom periodu oporavak je prijavljen kod još 14.519 ljudi, a broj zaključenih slučajeva u ovom trenutku iznosi 1.200.560, odnosno 75 odsto od ukupnog broja obolelih.

U Bugarskoj još 2.689 obolelih od kovida-19

U Bugarskoj je u poslednja 24 sata potvrđeno novih 2.689 slučajeva korona virusa, što je za 70 manje od rekorda zabeleženog pre dva dana, a preminulo je 28 osoba, objavljeno je danas na vladinom sajtu za obaveštavanje o virusu koovid-19.

Testirano je 11.376 osoba, prenosi BTA.

Na bolničkom lečenju nalazi se 2.376 osoba od kojih je njih 167 na intenzivnoj nezi.

Od početka pandemije od kovida - 19 obolelo je 48.150 osoba od kojih je 27.230 slučajeva aktivno, a preminulo je ukupno 1.225 osoba.

Italija: Za pet dana udvostručen broj novozaraženih

U poslednjih pet dana, od ponedeljka do petka, broj novozaraženih korona virusom u Italiji je udvostručen, pa je sa 51.000 zaraženih povećan na skoro stotinu hiljada.

Prema pisanju agencije Ansa, najviše zaraženih je u dve regije, severnoj Lombardiji, koja je u prvom talasu pandemije bila epicentar zaraze, kao i u južnoj regiji Kampanja, koja je proletos imala veoma mali broj osoba zarazenih korona virusom.

U poslednja 24 sata u Lombardiji je zabeleženo 7.400, a u regiji Kampanja 3.000 novih slučajeva zaraze.

U svim od 20 italijanskih regija zaraza covidom-19 se širi.

Italijanski mediji pišu o situacijama u pojedinim bolnicama, izveštaji su često alarmantni i opisuju da je situacija izvan kontrole.

Mađarska: Zaraženo još 3.286 ljudi, preminulo 65

U Mađarskoj je broj zaraženih korona virusom u prethodna 24 sata uvećan za 3.286 na 71.413, dok je u istom vremenskom periodu od posledica kovid-19 preminulo još 65 ljudi, ukupno 1.699 od početka pandemije.

Oporavak od kovid-19 prijavljen je kod 17.953 pacijenata od početka pandemije, a u ovom trenutku aktivan je 51.761 slučaj bolesti.

Na bolničkom lečenju nalazi se 3.753 pacijenata, od kojih je 267 na respiratorima, prenosi MTI.

U kućnom karantinu nalazi se 26.396 ljudi, a do sada je sprovedeno 1.048.580 testova na korona virus.

Provere na granicama i restrikcije na ulazak u zemlju su i dalje na snazi, a na građane je apelovano da izbegavaju veća okupljanja.

Nošenje maski obavezno je u prodavnicama, vozilima javnog prevoza, bioskopima, pozorištima, tržnim centrima, ustanovama za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Od ponedeljka maske će biti obavezne i u ugostiteljskim objektima i objektima za zabavu, kojima je dozvoljeno da rade do 23 časa.

Posete bolnicama i domovima za negu starih su zabranjene.

Nemačka: Najveći dnevni rast zaraženih

Nemačka je u protekla 24 sata zabeležila 18.681 slučaj zaraze korona virusom, što je najviši dnevni porast broja zaraženih od početka pandemije, objavile su danas agencije pozivajući se na podatke Instituta Robert Koh.

Šolc: Vlada mora da preduzme drastične mere

Širenje korona virusa u Nemačkoj se ubrzava, tako da vlada mora da preduzme drastične mere, izjavio je danas nemački ministar finansija Olaf Šolc i dodao da će novembar biti kritičan u pogledu broja zaraza.

"Novembar je mesec istine", izjavio je Šolc za jedan nemački portal, prenosi Rojters.

Govoreći o stanju u Evropskoj uniji, Šolc je rekao da bi Unija trebalo da učini sve da granice ostanu otvorene unutar bloka, uprkos širenju pandemije.

Sa 499.694 slučaja zaraze Nemačka je na pragu psihološke granice od pola miliona zaraženih, a dosad je registrovano 10.349 smrtnih slučajeva.

Nemačka iz dana u dan beleži dnevne rekorde, nakon što je u četvrtak registrovano 16.774 zaraženih, a nemačke savezne i pokrajinske vlasti dogovorile su uvođenje novih restriktivnih mere za novembar u pokušaju da obuzdaju zarazu pre božićnih praznika.

Mere predviđaju zatvaranje restorana i barova, objekata kulture i rekreacije, dok će svi događaji na otvorenom biti ograničeni na članove dva domaćinstva sa najviše 10 ljudi.

Navijači neće moći prisustvovati fudbalskim utakmicama Bundeslige, amaterski sport se obustavlja, a teretane, bazeni, a biće zatvoreni kozmetički saloni i saloni za masažu, tetoviranje i slične usluge.

Stroga ograničenja stupaju na snagu od ponedeljka, a kancelarka Angela Merkel je u četvrtak najavljene mere karantina objasnila kao "prikladne, nužne i proporcionalne".

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zihofer najavio je da će poštovanje novih mera u borbi protiv širenja korona virusa kontrolisati hiljade policajaca, u koordinaciji sa vlastima saveznih pokrajina.

Švajcarska: Pada broj novozaraženih od korona virusa

Broj novozaraženih od korona virusa u Švajcarskoj porastao je za 9.207, saopštile su danas švajcarske zdravstvene vlasti.

Na lečenju u bolnicama se nalazi 279 osoba, preneo je Rojters.

U Švajcarskoj i Lihtenštajnu je od korona virusa ukupno zaraženo 154.251 ljudi.

Broj smrtnih slučajeva od Kovid-19 porastao je za 52 na ukupno 2.037.

Velika Britanija: Preminule 274 osobe, 24.405 novih slučajeva

Prema vladinim podacima, u Ujedinjenom Kraljevstvu danas je registrovano 24.405 novih slučajeva korona virusa i još 274 smrtnih slučajeva od posledica kovid-19.

Posle Francuske i Belgija se zatvara na najmanje mesec dana

Belgijske vlasti donele su odluku o zatvaranju zemlje zbog katastrofalne epidemiološke situacije, javljaju lokalni mediji.

Iako je obraćanje premijera Belgije zakazano za 19 časova, RTBF javlja da je na današnjem sastanku premijera sa predstavnicima federalnih i entiteskih vlasti doneta odluka o zatvaranju zemlje, po ugledu na Francusku, počev od 1. novembra, a u trajanju od najmanje mesec dana.

Od 1. novembra u Belgiji se, prema informacijama RTBF, zatvaraju sve prodavnice koje nisu od životnog značaja, zabranjuju se kućne posete kao i svi izlasci iz domova sem u slučaju kupovine, krajnje nužde ili obaveznog posla.

Zatvaraju se i spoljne granice Belgije za sva putovanja sem za ona koja spadaju u neophodna, a najavljuju se i pojačane policijske provere.

U zemlji su tokom oktobra već zatvoreni svi barovi i kafići, maske su obavezne svuda na javnom prostoru, a na snazi je i policijski čas od 22 sata do 6 časova ujutru.

Zabranjeno je okupljanje više od četiri osobe, a zatvoreni su svi sportski i kulturni objekti.

Belgija u poslednje dve nedelje beleži najveći broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika u Evropi i drugu najvišu stopu smrtnosti u svetu.

Ovo je porast u poređenju sa 23.065 novih slučajeva zabeleženih juče, a ukupan broj infekcija u toj zemlji sada iznosi 989.745.

Ukupno je preminulo 46.229 osoba.

U Velikoj Britaniji registrovano je tokom ove sedmice skoro svakodnevno oko 52.000 novoobolelih, što je veliki porast u odnosu na nedelju dana ranije kada je dnevni porast obolelih bio oko 35.000, podaci su koje je objavila nacionalna kancelarija za statistiku ( ONS ).

Istraživanje ONS -a o epidemiji procenjuje se da je 568.100 ljudi imalo kovid-19 između 17. i 23. oktobra, što je više od 433.300 prethodne sedmice, prenosi Rojters.

Procenjuje se da je ove nedelje jedna od 100 osoba u Engleskoj dobila kovid-19, dok je prošle nedelje taj odnos bio 1 prema 130.

Holandija: Rekordan broj novozaraženih od korone

Broj zaraženih od korona virusa u Holandiji porastao je za 11.119 u proteklih 24 časa, što je novi najveći broj novoobolelih u jednom danu, pokazuju podaci holandskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Ukupan broj obolelih popeo se sada na 341.374, preneo je Rojters.

Prema navodima portala Worldometers , u proteklih 24 časa preminulo je 87 osoba, pa ukupan broj smrtnih slučajeva u Holandiji iznosi 7.345.

Rumunija: Novi crni rekord - zaraženo 6.546 ljudi

Broj novozaraženih od korona virusa u Rumuniji porastao je za 6.546, na ukupno 235.586, saopštila je danas Strateška komunikaciona grupa ( GCS ).

Od korona virusa su preminule u poslednjih 24 časa 103 osobe, pa ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 6.867, preneo je Adjerpres.

U bolnicama se nalazi 11.236 osoba, od kojih je 917 na odeljenjima intenzivne nege, najviše do sada.

Prema podacima GCS , proteklog dana je izvršeno 35.335 testova, dok je od početka epidemije testirano 3.206.567 osoba.

Ukupno 167.897 osoba se izlečilo od korona virusa.

U Grčkoj rekordnih 1.690 novozaraženih i petoro preminulih

U poslednja 24 sata u Grčkoj je registrovano 1.690 novih slučajeva korona virusa, najviše u jednom danu.

Četvrti dan zaredom u Grčkoj dnevno oboleva više od 1.000 ljudi.

Preminulo je još pet pacijenata čime se ukupan broj žrtava popeo na 620, saopštila je Nacionalna organizacija za javno zdravlje, prenosi ANA.

Od početka epidemije zaraženo je 37.195 ljudi.

Turska: Novozaraženih 2.322, preminulo 78 osoba

U Turskoj su danas registrovana 2.322 nova slučaja kovida-19, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Tokom poslednja 24 sata preminulo je još 78 obolelih, prenosi agencija Anadolija.

U kritičnom stanju je skoro 2.000 obolelih.

Ukupno je testirano 13,87 miliona građana, a od poslednjeg preseka 136.525.

Ukupno je zaraženo 373.154, a preminulo je 10.177.

Ministar zdravlja Fahretin Koc apisao je na svom Tviter nalogu da se borba protiv pandemije zasniva na poštovanju mera, kako pojedinačno, tako i kolektivno.

Drugi dan zaredom rekordni broj novozaraženih u Španiji

U Španiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 25.595 novih slučajeva korona virusa, što je drugi dan zaredom da se u toj zemlji beleži najviši dnevni bilans od početka epidemije.

U prethodnom danu registrovano je 23.580 slučajeva.

Od poslednjeg preseka preminulo je još 239 osoba, što je manji broj od jučerašnjeg bilansa kada je zabeleženo rekordnih 267 smrtnih slučajeva.

U Španiji je od početka epidemije potvrđeno 1.185.678 slučajeva korona virusa, a preminulo je 35.878.

U toj zemlji ove nedelje je proglašeno šestomesečno vanredno stanje kako bi se suzbilo širenje zaraze.

U Francuskoj više od 49.000 novozaraženih, umrlo 256

U Francuskoj je u poslednja 24 sata prijavljeno 49.215 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je 256 pacijenata, saopštili su nadležni.

Broj novozaraženih veći je za dve hiljade nego juče, ali manje za tri hiljade nego u nedelju kada je prijavljen rekordan bilans.

Ukupan broj zaraženih time je porastao na 1,33 miliona. Od početka pandemije umrlo je 36.565 ljudi, prenosi Rojters.

U Francuskoj su danas stupile na snagu nove restriktivne mere radi suzbijanja korona virusa. Predsednik Emanul Makron rekao je u sredu da će one biti ublažene kada broj novozaraženih bude pao na oko 5.000 dnevno.

Monako uvodi mere, uključujući noćni policijski čas

Kneževina Monako je donela nove restriktivne mere radi suzbijanja korona virusa među kojima je i policijski čas koji stupa na snagu sutra u ponoć.

Policijski čas biće na snazi od osam uveče do šest ujutru i trajaće najmanje mesec dana.

"Iako broj zaraženih i hospitalizovanih u Monaku nije dramatičan kao u okruženju, trenutna situacija zahteva ponovno uvođenje mera radi borbe protiv epidemije", rekao je princ Albert.

Prodavnice i firme će ostati otvorene, a ohrabruje se rad od kuće u privatnom i javnom sektoru. Šskole i univerziteti takođe ostaju otvorene uz poštovanje mera fizičke distance, prenosi CNN.

"Nismo se odlučili za zaključavanje. Računam na vašu disciplinu i osećaj za javni interes u poštovanju mera da ne bismo morali da uvodimo oštrije restrikcije", rekao je princ Albert u obraćanju naciji u četvrtak.

Nove mere donete su pošto je u kneževini prijavljeno 10 novih slučajeva korona virusa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.