Evropa: U Nemačkoj opet puno novozaraženih; U Britaniji obavezno nošenje maski; U Grčkoj kazna 100 evra za nevakcinisane starije od 60 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2021, 10:39

Evropa: U Nemačkoj opet puno novozaraženih; U Britaniji obavezno nošenje maski; U Grčkoj kazna 100 evra za nevakcinisane starije od 60 godina

Austrijska policija, od uvođenja lokdauna za nevakcinisane, pre dve nedelje, sprovela je oko 386.000 kontrola epidemioloških mera, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Oko 242.000 kontrole sprovedene su u privrednim subjektima, a oko 143.000 puta kontrolisano je napuštanje doma.

EMA bi mogla da odobri vakcine protiv omikrona za 3 meseca

Evropska agencija iza lekove (EMA) bi mogla da odobri antikovid vakcine koje će biti prilagođene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da ciljaju novi soj korona virusa za tri do četiri meseca, ukoliko bude potrebno, saopštila je dana šefica EMA Emer Kuk, dodavši da postojeće vakcine bi trebalo da nastave da daju zaštitu.

Kuk je rekla da se ne zna da li će proizvođači vakcina morati da prilagode vakcine novom soju omikronu, ali se EMA priprema na tu opciju, preneo je Rojters.

"Čak i ako novi soj bude široko rasprostranjen, vakcine koje imamo će nastaviti da pružaju zaštitu", kazala je ona.

Rezultat tih kontrola je 3.700 prijava i novčanih kazni zbog kršenja kovid mera.

Najviše prijava i kazni izrečeno je u pokrajini Donja Austrija sa 501, zatim sledi Beč sa 474, Tirol sa 394.

Najsavesniji su stanovnici pokrajine Forarlberg sa svega sedam prijava i novčanih kazni, kao i građani Burgenlanda sa 18.

Međutim, tu treba dodati da se i broj kontrola značajno razlikuje, pošto je u Donjoj Austriji sprovedeno sa 36.000 najviše kontrola, a u Burgenlandu sa svega 4.000.

Nacrt zakona predviđa "skupe" kazne za antivaksere

Nacrt zakona o uvođenju obavezne vakcinacije protiv korona virusa, koji prema odluci austrijske vlade treba da stupi na snagu od februara, predviđa ogromne kazne za sve koji ne budu želeli da se vakcinišu.

Ko odbija da se vakciniše dobiće od nadležnih opštinskih vlasti poziv za vakcinaciju.

Ako se ogluši pozivu, nakon četiri nedelje dobiće drugi poziv, posle kojeg sledi kazna.

Prevdiđena je kazna do 3.600 evra ili četiri nedelje zatvora, ako osoba ne želi da plati kaznu.

Međutim, zakon predviđa i udvostručenje kazne na do 7.200 evra, ako je neka osoba drugi put kažnjena zbog nepoštovanja obavezne vakcinacije, ili je zbog kršenja zakona došlo do težeg ugrožavanja života ili zdravlja drugih.

Podaci o tome ko je vakcinisan, a ko još nije, vlasti će, prema nacrtu zakona, uzimati iz Elekronskog zdravstvenog kartona (Elga).

Predviđeno je da zakon bude na snazi tri godine, a od njegove primene izuzeti su trudnice i deca do 12 godine života.

U Nemačkoj opet puno novozaraženih, danas samit o merama

U Nemačkoj su u poslednja 24 sata registrovana 45.753 nova slučaja korona virusa, preminulo je 388 osoba, ali sedmodnevna incidencija zaraženih na 100.000 stanovnika blago opada prvi put posle tri nedelje.

Bolnice su opterećene u ovom četvrtom talasu pandemije zbog čega su uvedene restrikcije za nevankcinisane a nadležni pozivaju građane da prime i treću dozu vakcine protiv korona virusa, podseća Rojters.

Kancelarka Angela Merkel, njen naslednik Olaf Šolc i regionalni lideri trebalo bi da se sastanu danas kako bi razgovarali o odgovoru najnoviju krizu, naročito pošto je registrovan i novi omikron soj.

Od 83 miliona stanovnika Nemačke potpuno je vakcinisano oko 68 odsto građana, što je mnogo manje nego u zemljama poput Portugala i Španije.

Oko 10 odsto građana je primilo i treću dozu.

U Norveškoj obavezne maske u javnom prevozu

Norveški premijer Jonas Gar Stere izjavio je danas da bi građani trebalo da nose maske u javnom prevozu ili na mestima gde ima puno ljudi, kako bi se suzbilo širenje korona virusa.

On je takođe pozvao lokalne zajednice da ubrzaju davanje treće doze svim odraslim osobama, ali nije pozvao na širu upotrebu digitalnih kovid propusnica, prenosi Rojters.

"Vakcinacija je ključna za našu strategiju protiv Kovida 19. Možemo da izbegnemo zaključavanje", rekao je premijer u parlamentu.

Norveška je u septembru ukinula sve restriktivne epidemiološke mere, ali opozicione stranke ovih dana traže od vlade da preduzme korake kako bi sprečila širenje epidemije.

U Norveškoj je oko 88 odsto punoletnih građana primilo bar dve vakcine a 71 odsto ukupne populacije je vakcinisano, ali hospitalizacije i stopa smrtnosti su u porastu.

Nemački sud otvorio put ka novom lokdaunu

Nemački ustavni sud ocenio je da su antikovid mere bile po zakonu, među kojima su bili policijski čas, zatvaranja škola i zabrane kontakata, čime se otvara mogućnost vladi da uvede nova zaključavanja, javlja "Gardijan".

Presuda je došla nekoliko časova pre sastanka kancelarke Angele Merkel sa mandatarom Olafom Šolcom, kao i liderima 16 pokrajina Nemačke, na temu da li da se pooštre mere zbog povećanog broja obolelih.

Šef osoblja Merkel, Helge Braun, rekla je za RTL da će sudska odluka pokazati kojim putem će ići država.

Od danas u Britaniji obavezno nošenje maski

Nova direktiva o obaveznom nošenju maski i druge mere za ograničavanje širenja omikron soja korona virusa danas su stupile na snagu u Engleskoj, u trenutku kada britanski premijer Boris DŽonson razmatra proširenje programa davanja buster doza kako bi se povećala zaštita od kovida-19.

Od jutros maske za lice su obavezne u transportu i u prodavnicama, bankama i frizerskim salonima, prenosi agencija Rojters.

Svi međunarodni putnici moraju da urade PCR test do kraja drugog dana po dolasku i da se samoizoluju dok ne dobiju rezultate, a takođe postoje ograničenja za dolaske iz 10 zemalja južne Afrike, budući da putnici iz tih zemalja moraju da idu u hotelski karantin.

Britanija je do sada prijavila 11 slučajeva varijante omikron, i dok vlada tvrdi da će ovaj broj rasti, istovremeno poručuje da je važno usporiti njegovo širenje dok se ne sazna više o prenosivosti te varijante i uticaju na vakcine.

"Mere koje danas stupaju na snagu su srazmerne i odgovorne i kupiće nam vreme u trenutku kada smo suoceni sa ovom novom varijantom", navodi DŽonson u saopštenju.

"Ne samo da će nam današnji koraci pomoći da usporimo širenje varijante, već će nam pomoći da zaštitimo jedni druge i rezultate na kojima smo svi toliko radili", dodaje se u saopštenju.

Naveo je da će mere biti revidirane posle tri nedelje, ali je dodao da je zemlja u boljoj situaciji ove godine zbog kampanje vakcinacije nego što je to bio slučaj prošle godine, kada su ograničenja uvedena neposredno pre Božića.

Britanski savetnici za vakcinu su juče dali dozvolu za buster program za sve odrasle, a ministar zdravlja Sajid DŽavid je rekao da će ove nedelje biti više detalja o tome kako će se on sprovoditi.

Očekuje se da će buster doze pomoći u zaštiti od teških oboljenja čak i ako je omikron u stanju da smanji efikasnost vakcine.

Grčka: Kazna 100 evra za nevakcinisane starije od 60 godina

Grčka je danas saopštila da će sa 100 evra kazniti osobe od 60 godina i starije koje nisu primile ni prvu dozu antikovid vakcine.

Ova objava dolazi u vreme kada je Grčku pogodio novi talas i povećanje u broju slučajeva novoobolelih, preneo je Rojters.

Mera će stupiti na snagu od 16. januara, a neće biti izuzetaka, osim kod ljudi koji iz medicinskih razloga nisu mogli da prime vakcinu.

U Austriji 8.186 novozaraženih i 67 umrlih

U Austriji je, u poslednja 24 sata, registrovano 8.186 novozaraženih korona virusom i 67 preminulih od kovida 19.

U utorak prošle sedmice broj novozaraženih bio je na 9.513.

Iako je broj novozaraženih opao, značajno raste broj hospitalizovanih kovid pacijenata.

Tako je u bolnicama širom Austrije primljeno 134 kovid pacijenata, a na lečenju je 3.458.

Istovremeno je porastao i broj teško obolelih na intenzivnoj nezi za 23 na ukupno 642.

Od početka pandemije u Austriji je 1.007.909 osoba preležalo kovid19.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.