Evropa: U Francuskoj obavezna vakcinacija medicinara, kovid potvrde za kafane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2021, 07:09

Evropa: U Francuskoj obavezna vakcinacija medicinara, kovid potvrde za kafane

Francuska Nacionalna skupština rano jutros odobrila je zakon o uvođenju specijalnih antikovid propusnica za restorane i za putovanja unutar Francuske i obaveznoj vakcinaciji za radnike zaposlene u sektoru zdravstva.

Novim zakonom se obavezuju svi zdravstveni radnici da se do 15. septembra vakcinišu ili da se suoče sa suspenzijom.

Za odlazak u restorane, za putovanja vozom, avionom ili za prisustvo javnim događajima, od 30. septembra svi građani od 12 godina i stariji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << moraće da poseduju tzv. medicinsku propusnicu, prenosi AP.

Za dobijanje takve propusnice biće potrebno da se pruži na uvid potvrda o potpunoj vakcinaciji, negativan test na korona virusa ili dokaz o preležanom kovidu-19.

U opticaju će biti i papirna i elektronska verzija medicinske propusnice, a zakon predviđa da će vlada posebnim dekretom regulisati kako da se postupa sa dokumentacijom izdatom u drugim zemljama.

Predlog ovih mera izazvao je prehodnih dana proteste i podigao političke tenzije u Francuskoj, navodi AP.

Predsednik Francuske Emanuel Makron i francuska vlada tvrde da su najnoviji propisi nužne mere zaštite najosetljivijih delova populacije i zdravstvenog sistema donete da bi se izbeglo uvođenje novog lokdauna u trenutku kada raste broj novozaraženih.

Novi zakon je, posle jednonedeljne rasprave, usvojen u oba doma francuske Nacionalne skupštine.

Broj novoobolelih u Britaniji u padu peti dan uzastopno

Broj novoobolelih od korona virusa pao je peti dan zaredom u Velikoj Britaniji, koja je u nedelju zabeležila 29.173 inficiranih od kovida, dok je preminulo 28 ljudi.

Prethodna četiri dana brojke su se kretale između 31.795 do 46.558 dnevno obolelih, pokazali su podaci vlade, preneo je "Miror".

Bez obzira na pad novoobolelih, broj ljudi koji su hospitalizovani je porastao, pa se u bolnicama u Velikoj Britaniji u petak nalazio 4.401 pacijent, što je najviši broj hospitalizovanih od 22. marta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.