Evropa: U Bugarskoj vakcinisano 32.482 u jednom danu; Deset odsto Austrijanaca potpuno imunizovano

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2021, 09:14

Evropa: U Bugarskoj vakcinisano 32.482 u jednom danu; Deset odsto Austrijanaca potpuno imunizovano

Austrijska vlada donela je odluku o nabavci 42 miliona dodatnih doza vakcina protiv korona virusa za 2022. i 2023. godinu.

Za te potrebe odobreno je 800 miliona evra, sa opcijom povećanja svote. Od dodatnih doza vakcina koje Austrija namerava da nabavi, 35 miliona su vakcine Fajzer-Biontek, tri miliona Moderne i četiri miliona "Džonson&Džonson".

Rekord u Bugarskoj: Vakcinisano 32.482 u jednom danu

U Bugarskoj je u sredu vakcinisano 32.482 osoba, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što je novi rekord u broju vakcinisanih u jednom danu, izjavio je ministar zdravlja te zemlje Kostadin Angelov i dodao da je cilj da se tokom ovog meseca dođe do 50.000 vakcinisanih u jednom danu.

On je na konferenciji za novinare rekao da je od početka vakcinacije 27. decembra u Bugarskoj prvu dozu vakcine primilo 877.124 osoba, a drugu dozu 251.202, prenosi portal Sofija gloub.

Prema njegovim rečima, nakon 10-dnevnog odmora, sa radom će nastaviti i takozvani zeleni koridori, odnosno mesta na kome svi zainteresovani mogu da se vakcinišu.

"Uskoro ćemo imati milion vakcinisanih građana", rekao je on i dodao da najnoviji epidemiološki podaci pokazuju trend pada oboljevanja.

U proceni se polazi od toga da će nakon imunizacije biti potrebna revakcina.

U odluci vlade se ističe da za sada nije poznato koliko vakcina deluje, i nejasno je i koliko će biti potrebno daljih vakcina zbog novih mutacija, kako bi se obezbedila trajna zaštita.

"Sve što možemo da kupimo, kupićemo", poručio je kancelar Sebastijan Kurc.

Deset odsto Austrijanaca potpuno imunizovano

Tačno deset odsto Austrijanaca je do sada, pet meseci od početka vakcinacije protiv korona virusa, potpuno imunizovano.

Tako je do sada 886.669 primilo dve doze vakcine protiv korona virusa.

Prema podacima Ministarstva zdravlja 27 odsto građana primilo je najmanje jednu dozu vakcine, to jest tačno 2.401.839 Austrijanaca.

Proces vakcinacije daje rezultate, tako da se smanjuje broj hospitalizovanih kovid pacijenata, ali se, međutim, broj umrlih i dalje kreće na oko 20 dnevno.

Od početka pandemije, u Austriji je 626.239 osoba pozitivno testirano na korona virus, a 595.877 se vodi kao izlečeno.

Epidemiološke mere i vakcinacija u Austriji daju vidljive rezultate, tako da je broj novozaraženih sve manji.

U protekla 24 sata registrovano je 1.245 novih infekcija, što je za oko 1.000 manje nego istog dana prošle nedelje.

Takođe se smanjuje i pritisak na bolnice.

U poređenju sa jučerašnjim danom, 67 pacijenata je manje primljeno na "običnom" kovid odeljenju, a 13 ih je manje na intenzvnoj nezi.

Glavno žarište su pokrajina Gornja Austrija sa 287 novozaraženih, te sledi Štajerska sa 285, pa Beč sa 219.

Rumunija: Od 1. avgusta moguće skidanje maski, ali na otvorenom

Rumunska ministarka zdravlja Joana Mihaila smatra da je izvodljivo da se od 1. avgusta ukine mera nošenja zaštitne maske, ali samo na otvorenim i nepretrpanim prostorima.

Ministarka je izjavila da maska ne mora da se nosi u određenim uslovima, "van zatvorenih prostora, i na mestima gde nema gužve".

"Verujem da je za ove prostore 1. avgust izvodljiv rok", dodala je ona.

Napominje da želi da broj vakcinisanih protiv novog korona virusa premaši 100.000 ljudi dnevno, prenosi rumunska agencija Ađerpres.

Francuska: Kreće vakcinacija mladih sa rizikom od teških oboljenja

Francuska je odlučila da kampanju vakcinacije proširi i na osobe uzrasta od 16 do 17 godina koje se mogu suočiti sa visokim rizikom od teških oboljenja prouzrokovanih korona virusom, saopštilo je danas francusko ministarstvo zdravlja.

Iz tog ministarstva navode da će ovoj kategoriji lica od danas biti dozvoljeno dobijanje vakcine "Fajzer/Biontek", prenosi agencija Rojters.

Do sada su jedina maloletna lica kojima je vakcinacija bila otvorena bili oni uzrasta od 16 i 17 godina, a koji su bili u blizini osoba sa oslabljenim imunitetom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.