Estonsko ostrvo Korona ne postoji i na njemu ne živi 15.000 zaraženih (FOTO)

Izvor: Luftika.rs, 23.Jun.2020, 22:17

Estonsko ostrvo Korona ne postoji i na njemu ne živi 15.000 zaraženih (FOTO)

Novi svetski korona poredak nije zaobišao ni Estoniju, baltičku zemlju na severu Evrope. Činjenice da je nepristupačna, udaljena, nedovoljno istražena i poprilično hladna, nisu joj posebno pomogle da ostane van žiže aktuelnih dešavanja.
Ovo ostrvo je, ni krivo ni dužno, dospelo u žižu srpskih medija u izmišljenim i preteranim izveštajima. Danas otkrivamo pravu istinu

Estonija je u fokus svetske javnosti dospela kada se pojavila priča o ostrvu Sarema u toj >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << zemlji, na kojem je navodno polovina od ukupno 33.000 stanovnika zaražena Covidom 19.
Pomalo uznemirujući tekst o estonskom ostrvu i širenju novog virusa među tamošnjim stanovnicima prvi je objavio BBC sredinom aprila.

U tekstu piše da ja prvi registrovani slučaj na ostrvu Sarema zabeležen 15. marta 2020. godine, a kako se pretpostavlja, virus je na ostrvo došao zahvaljujući italijanskoj ženskoj odbojkaškoj ekipi koja je gostovala na ostrvu.
Pominje se i tradicionalni festival šampanjca, mada je on pretežno lokalnog karaktera.

BBC dalje navodi da se broj obolelih drastično povećava, da nedostaju bolnički kapaciteti i medicinska oprema, kao i da je kompletno ostrvo u karantinu odsečeno od sveta.
Novinari su čak došli i do direktnih kontakata sa lokalnim stanovništvom koje je svoje ostrvo proglasilo „ostrvom korone“.
Nekoliko dana kasnije vest o ostrvu Sarema objavili su i srpski mediji, sa jednom malom razlikom. Oni su ga preimenovali u ostrvo Korona.

U tekstu koji je objavljen na portalu B92 piše da je na ostrvu Korona zaražena polovina od 33.000 stanovnika, kao i da da su kapaciteti ostrvskih bolnica skromni i naslućuje se da će im biti potrebna velika pomoć.
Kompanije preživljavaju tako što zaposleni rade od kuća, prilagodile su se situaciji u želji da nešto zarade. Mnogi su promenili i svoja zanimanja, preneo je B92.
Tekst o ostrvu Korona koji je objavio i Tanjug preneo je novosadski Dnevnik, dok je portal Nova.rs. takođe pisao o „ostrvu Korona“, samo što je taj portal za razliku od nekih drugih vest preneo sa pravim imenom ostrva, ali sa istim netačnim podacima o broju zaraženih.

Istina je da u Estoniji ne postoji ostrvo Korona. Postoji ostrvo Sarema i Estonci su jako ponosni na njega.
Prekriveno je šumama, okupano Baltikom, izdubljeno meteorima, okićeno srednjevekovnim zamkovima i vetrenjačama, bogato istorijom.
Istina je i da ga nije poštedela pandemija i da je bilo pod karantinom kao većina delova planete. Istina je i da su škole bile zatvorene, ali je i činjenica da je snabdevanje bilo redovno i da se posao obavljao online.
Istina je i da je broj obolelih bio daleko od pomenutih 15.000. S tim u vezi,  u Estonii je do 23. juna virusom korona zaraženo 1,982 ljudi, oporavilo se 1,771, a život je izgubilo 69 pacijenata.
Tekst i foto: O. M.
Kineski stručnjaci otkrili koliko traju antitela na koronu i nemaju dobre vesti

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.