Izvor: Radio 021, 25.Apr.2020, 19:10

Epidemiolog Radovanović: Virus korona uopšte nije oslabio, nema dokaza za takve tvrdnje

Ne sme da zavara poslednjih dana često ponavljana konstatacija da je virus oslabio - on uopšte nije oslabio, nema nikakvih dokaza, naveo je epidemiolog Zoran Radovanović.

Virulencija korona virusa, njegova patogenost je ista kao što je bila, nigde u svetu nije pokazano da je virulencija opala, dodao je. "Ako bismo nepromišljeno relaksirali sve mere, do drugog talasa bi moglo da dođe već u junu" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << , kaže epidemiolog, i navodi da je cilj da se on ne pojavi pre pozne jeseni.

Radovanović, komentarišući za N1 najavljeno ublažavanje mera od ponedeljka, kaže da je i vreme bilo da se krene s tim, posebno sa onim najrestriktivnijim.

"Jedino što tome mora da se pristupi postupno, fazno i mudro, bez pritisaka sa strane i da se razvuče na više sedmica", dodaje.

Dr Radovanović naglašava da je u Srbiji epidemijski vrh postignut mnogo kasnije nego u nekim susednim zemljama, pa navodi da je u Beogradu bio najveći broj obolelih 16. aprila, u Nišu 17, konstatujući da je to relativno skoro. "Austrijanci su čekali 20 dana posle tog epidemiološkog vrha da počnu sa relaksacijom mera", ističe.

Radovanović ocenjuje da se situacija u Srbiji još uvek nije stabilizovana, "da je još uvek rovita".

Ako dođe do ponovnog povećanja učestalog javljanja bolesti, kaže dr Radovanović, to će biti zasigurno drugi talas. "Naš cilj je da do drugog talasa ne dođe pre pozne jeseni. Ako bismo vrlo nepromišljeno i olako relaksirali sve mere, moglo bi da se desi da u junu već dođe do drugog talasa. Mora razumno da se postupa", naglašava epidemiolog.

Smatra da mere, kao što je potpuno zatvaranje starijih treba relaksirati. "Ide se jedan sat, moglo bi to da se dozvoli svakog dana. Isto, policijski čas može da se pomeri na 20h, i ja verujem da će narednih dana tako i biti", dodaje on za N1.

Upitan o odnosu prema drugim državama u regionu kad je ova tema u pitanju, Radovanović kaže da su neke zemlje, posebno Hrvatska, zabeležile prve slučajeve pre nas, Slovenija takođe, i svaka zemlja mora da prati situaciju u svojoj sredini.

Radovanović kaže i da je rezervisan prema uvođenju međugradskog saobraćaja, smatrajući da je ova odluka rano doneta i podsećajući da su Hrvati sa tim znatno duže oklevali.

"Isto tako, ne sme da zavara često ponavljana poslednjih dana konstatacija da je virus oslabio. On uopšte nije oslabio, nema nikakvih dokaza. Čak se koristi jedna stručna reč - virulencija. I kad je ona u pitanju, tu se ništa nije promenilo. Virulencija znači ubojitost, virulencija je stepen patogenosti, patogenost je sposobnost klice da ošteti zdravlje. Virulencija ovog virusa je ista kao što je bila, nigde u svetu nije pokazano da je virulencija opala, ili da će opasti zato što sija sunce", ističe gost Novog dana.

Radovanović kaže da je najbliži srodnik ovog virusa, uzročnik SARS-a harao do jula. "I ostao bi i dalje prisutan da energičnim merama, izolacijom i karantinom, nije iskorenjen. Ne možemo da povlačimo paralelu, ovo je sasvim druga klica, ona mnogo češće dolazi do bezimptomnih i blagih oblika bolesti, tako da ne može na taj način i tako lako da se savlada".

Govoreći o merama i njihovom ublažavanju, epidemiolog kaže da je važno da odlučujuću reč ima struka, odnosno stručni deo Kriznog štaba, dodajući da je na njima velika odgovornost. Posle prvog talasa mogla bi da se uključi akademska i šira zajednica, jer je odgovornost velika, dodao je.

Izneo je podatak da je prosečna starost umrlih niža nego u Evropi.

"Starost umrlih u Srbiji je 65 godina, to je 15 godina manje nego u Evropi. U Evropi je 80 godina, u  Italiji 81 godina", navodi.

Radovanović naglašava da je Srbija sačuvala najstariju populaciju, jer nisu mogli da izlaze iz kuća, pa su manje bili izloženi i manje su oboljevali. Ali, dodaje da ne možemo ni život ni privredu da držimo u vanrednom stanju večito, i da to mora da popusti.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.