Energija slobode Đorđa Marjanovića (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2021, 12:04

"Energija slobode" Đorđa Marjanovića (AUDIO)

Muzikološkinja Marijana Dujović stvaralačku biografiju Đorđa Marjanovića, naslovljenu ”Energija slobode” objavila je pre pandemije virusa korona.

Nažalost, njena promocija postala je svojevrsni in memoriam nedavno preminuloj našoj prvoj zvezdi i začetniku mnogo čega u popularnoj kulturi. Sa Marijanom Dujović o Đorđu Marjanoviću razgovarala je za RNS Tatjana Novčić Matijević".

"On je mnogo toga pokrenuo kod nas, pomerio scenu popularne muzuke. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Prve zvanične beogradske demonstracije nisu studentske 1968. već nekoliko godina ranije, kada su usledile zbog toga što je izostala nagradu "Zlatni mikrofon" Đorđu Marjanoviću" rekla je Dujović.

On je imao slobodu u izrazu, natupu, u komuniakciji. To je bio potpuno novi način mišljenja za ono vreme. Znamo da je prvi imao fan klubove, "Đokiste" po celoj Jugoslaviji. Bio je jako popularan i u bivšem SSSR.

"Đorđe je Sovjetima doneo sve ono za čim su žudeli, što im je bilo zabranjeno, dah Zapada", slobodnog kretanja, ekstravagantnog oblačenja. U Kijevu je sedamdesetih bilo registrovano više od 10 hiljada članova njegovih obožavalaca a postojao je jedan fan klub i u Japanu" pojašnjava autorka monografije.

On nije bio samo izvođač več i ozbiljni autor muzike i tekstova ("Romana"). Marjanović je kod nas postavio temelje popularnoj muzici, on je bio pionir u svom žanru.

I što se ne sme zaboraviti, bio je pristupačan fanovima, mnoge od njih je poznavao ili im znao imena, venčao, I kumovao.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.