Ekonomski savetnik Bele kuće veruje da su SAD na putu oporavka

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jun.2020, 10:01

Ekonomski savetnik Bele kuće veruje da su SAD na putu oporavka

Ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kadlou izjavio je da je američka ekonomija koju je označio najrazvijenom na svetu, u fazi oporavka usled posledica pandemije korona virusa koja je uzrokovala gubitak miliona radnih mesta širom SAD-a.

"Verujem da smo na putu opravka. 2021. biće solidna godina", rekao je Kadlou, a prenosi danas Glas Amerike.

On je ukazao da će nedeljna kompenzacija od 600 dolara, koju federalna vlada obezbeđuje za više od 40 miliona građana >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << bez zaposlenja, prestati da se isplaćuje do kraja jula – kao što je i predviđeno.

"Plaćamo ljudima da ne rade. U nekim slučajevima reč je o većim iznosima nego što su bile njihove zarade", rekao je Kadlou za CNN.

Ukazao je da je takav vid pomoći nezaposlenima imao smisla u ranim fazama pandemije koronavirusa, kada je mnoštvo poslova zatvoreno, ali da se sada, kako je rekao, ekonomija oporavlja.

Kadlou je rekao i da Trampova administracija predviđa, kako je opisao, neku vrstu bonusa za povratak na posao građana koji su otpušteni – koji, međutim, ne bi iznosio koliko i nedeljna naknada za nezaposlene. Neki od članova Kongresa predlagali su da bi jednokratna suma povratnicima na posao mogla iznositi 1.200 dolara.

"Želimo da se građani vrate na posao. Mislim i da oni to žele i nećemo da se mešamo u to", rekao je Kadlou.

Uz optimistične poruke u vezi sa pokretanjem američke ekonomije, Kadlou je označio kao zabrinjavajući trend povećanja novoobolelih i preminulih od posledica korona virusa.

"To bi moglo otežati ekonomski oporavak", rekao je Kadlou.

Sjedinjene Države prednjače u svetu po broju obolelih građana od Kovida 19. Više od dva miliona građana je obolelo od te bolesti – dok ih je preminulo više od 115.000.

"Potrebno je da se građani u potpunosti pridržavaju smernica, primenjuju mere fizičkog distanciranja, boraveći na udaljenosti koja iznosi najmanje dva metra, i da nose maske tamo gde je to propisano i potrebno", podvukao je Kadlou.

Zvanična stopa nezaposlenosti u SAD-u je u maju iznosila 13,3 odsto. Mnogi zvaničnici upozorili su da je mesečni izveštaj objavljen sa greškom – i da bi taj procenat trebalo da iznosi 16,4 odsto.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.