EBRD prognozira pad BDP-a Srbije u 2020. od 3,5 odsto

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Okt.2020, 10:47

EBRD prognozira pad BDP-a Srbije u 2020. od 3,5 odsto

Srbija bi u 2020. mogla imati pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,5 odsto, dok bi u 2021. godini mogao da usledi oporavak od tri odsto, pokazala je nova prognoza Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o uticaju pandemije korona virusa u zemljama regiona, objavljeno je danas.

Kako je navedeno u izveštaju, uticaj korona virusa bio je manje ozbiljan >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u Srbiji nego u zemljama sa kojima može da se poredi, delom i zbog velikog doprinosa proizvodnje osnovnih proizvoda ukupnoj proizvodnji.

Podseća se da je rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu ove godine bio snažan, na nivou od pet procenata, vođen potrošnjom, državnom potrošnjom i investicijama.

Istovremeno, rast izvoza je ublažen na 3,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je najsporija kvartalna stopa od 2014. godine.

Iz EBRD su podsetili da je u drugom tromesečju 2020. godine zabeležen pad ekonomske aktivnosti od 6,5 procenata, zahvaljujući strogim merama kretanja usled pandemije, dovodeći do ukupnog pada u prvoj polovini 2020. godine od 0,9 procenata.

Podseća se i da su strane direktne investicije i doznake radnika u prvoj polovini godine opale za oko četvrtinu na godišnjem nivou.

Između marta i juna ove godine Narodna banka Srbije spustila je referentnu kamatnu stopu za kumulativnih 100 baznih poena, na istorijski najniži nivo od 1,25 procenata, osuče se u izveštaju EBRD.

Centralna banka je takođe intervenisala na deviznom tržištu, sa neto prodajom od 1,4 milijarde evra u prvih sedam meseci ove godine, dok je kurs dinara prema evru ostao stabilan.

Vladine mere za borbu protiv efekata pandemije korona virusa, kako je ukazao EBRD, usredsredile su se uglavnom na očuvanje zaposlenosti i povećanje likvidnosti kompanija, ali su troškovi ovih mera doveli javni dug do 58 procenata BDP-a do sredine 2020. godine, za oko pet procentnih poena više nego u na kraju 2019. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.