Država spasila nacionalnu aviokompaniju

Izvor: B92, 09.Jun.2020, 08:52

Država spasila nacionalnu aviokompaniju

Beč -- Austrijska vlada donela je odluku o spašavanju nacionalne aviokompanije AUA, koja je zapala u finansijske probleme usled korona virus krize.

Vlada je saopštila da će država u sanaciju preduzeća uložiti 150 miliona evra poreskih obveznika i daljih 300 miliona evra preko kredita za koje će garantovati država.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, u kraćem obraćanju novinarima, preneo je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << juče da su pregovori sa vlasnikom AUA, nemačkom Lufthanzom pozitivno okončani.

"Uspeli smo da spasimo veliki broj radnih mesta i dobili smo garanciju da će sedište AUA ostati u Beču, kao i postigli smo dogovor oko potrebnih mera za zaštitu klime", objasnio je on.

Kurc je naglasio da je sa Lufthanzom dogovoreno da čvorište Beč raste isto onoliko koliko "domaći" aerodrom Lufthanze u Frankfurtu i Minhenu.

Vicekancelar Verner Kogler najavio je da je dogovorena i minimalna cena karte od 40 evra za letove AUA, u kojoj moraju biti sadržani porezi, takse i svi dalji troškovi.

Tim anti-damping pravilom, kako je kazao, želi se stati na put "određenim ekcesima" i socijalno-ekološkim posledicama. Takođe je najavljeno da će vlada sprovesti reformu vezanu za cenu karata i uvesti dodatne takse od 30 evra za letove od manje od 350 kilometara.

To, kako je rečeno, imaće konkretne posledice po let Beč-Salcburg, koji neće više biti u ponudi AUA. AUA treba sa ukupno 600 miliona evra - 450 miliona od države (150 miliona granta I 300 kroz kredite) i 150 od Lufthanze - da bude sanirana.

Lufthanza je obećala da će sedište AUA u narednih deset godina ostati u Beču, a ministar finansija Gernot Blimel saopštio je da dogovor predviđa, da, ako se to ne ispoštuje, Lufthanza mora da vrati grant u visini od 150 miliona evra. Inače AUA je krajem aprila zatražila 767 miliona evra državne pomoć, tako da je dogovorena svota ispala manja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.