Izvor: Radio 021, 28.Feb.2021, 12:03

Doktorka Zdravković: Neki koji su preležali koronu sada se javljaju zbog posledica infekcije

Direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković kaže da se pacijenti koji su preležali korona virus pre nekoliko meseci sada javljaju zbog posledica ove infekcije.

Zdravković je rekla da je reč o novoj kategoriji bolesnika i da se oni upućuju na neophodnu dijagnostiku i evaluaciju i, po potrebi, uvodi se dodatna terapija.

Govoreći o najčešćim posledicama korona virusa, objasnila je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se javljaju ljudi sa oštećenjima na plućima, ali i kardiovaskularnim komplikacijama, kao što su izolovano zapaljenje na srčanom mišiću, koje dalje treba da se prati i leči.

"Ponekad i sa teškim aritmijama, kao i učestalim bolovima u grudima", navela je Zdravković.

Direktorka KBC Bežanijska kosa naglasila je da završetak epidemije zavisi od svih nas. Kako je navela, najveći saveznici epidemije su osobe koje krše epidemiološke mere.

"Visoki broj novoobolelih govori u prilog nepridržavanja preporučenih mera. Korona ne prašta greške. Ukoliko svi, ali baš svi, ne shvate koliko je bitno da se odgovorno ponašaju i poštuju mere da bi se ova agonija od korone prekinula, plašim se da, i pored toga što su učinjeni maksimalni napori da se epidemija zaustavi, ona se neće prekinuti", upozorava.

Kako je naglasila, od početka korone uvek postoji jedan deo pacijenata kod kojih se, i pored maksimalne terapije, razvije najteži oblik, koji je u velikom broju slučajeva i fatalan.

"Savremena medicina još nije pobedila najteže forme korone, to je ono što nas sve zabrinjava", navela je Zdravković.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.