Izvor: Radio 021, 27.Nov.2020, 15:22

Doktor Panić: Zdravstveni sistem Srbije je pukao, juče sam bio u situaciji kakva se dešavala u Italiji

Anesteziolog i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić izjavio je "da je zdravstveni sistem Srbije zvanično pukao", podsećajući na izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da je trenutno zaraženo korona virusom 2.340 zdravstvenih radnika.

On je za N1 rekao da je trenutna situacija "jako, jako loša" i da treba hitno reagovati jer "ne da u Srbiji neće biti mesta u bolnicama, već nema mesta u kovid bolnicama".

Što pre treba preduzeti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mere koje su značajno oštrije od ovih koje su sada, upozorio je Panić.

"Juče sam bio u situaciji kakva se dešavala u Italiji. U svom profesionalnom veku nisam očekivao da ću doći u takvu situaciju, nisam imao mesta za ljude koje mi u medicini smatramo mladima, niti sam imao gde da ih transportujem", rekao je Panić koji trenutno radi u "crvenoj zoni".

"Nemoć koju sam osetio, osećaju svi zdravstveni radnici širom Srbije i za to je odgovoran ministar Lončar. Hitno je, ne da u Srbji neće biti mesta u bolnicama, već nema mesta u kovid bolnicama. Sa merama se kasni mesec dana, a ne znam zašto Krizni štab ne zaseda u ovoj vanrednoj, vanrednoj situaciji 24 časa dnevno", ukazao je Panić.

On je istakao da je to obaveza Kriznog štaba i pozvao "da se probude, da ako ne znaju šta se dešava u Srbiji, da zamole za službene automobile i da se provezu i da vide šta se dešava".

"Ne pričam o zaključavanju, ali ako je situacija takva da nema novca, da se neće zaposliti svi raspoloživi (zdravstveni) kadrovi sa biroa, onda da se to jasno kaže građanima Srbije i da se zamole da istrpe tri nedelje zaključavanja, da bi na proleće mogli da kažemo da i dalje funkcionišemo", poručio je.

Panić "misli da može bez zaključavanja, ali to bi od ove vlasti onda zahtevalo da prestanu da se bave izbornom kampanjom i da se isključivo bave donošenjem i sprovođenjem mera.

"Prosto je - ako imate prave podatke o broju obolelih i odakle dolaze, ako prepoznate žarišta, onda ih možete izolovati i sprečiti dalje širenje virusa", ukazuje Panić.

Navodeći da zdravstveni sistem ne može više da izdrži trenutni priliv obolelih, on pita zašto su se pravile nove bolnice, a nisu prilagođeni postojeći kapaciteti i zaposleni nedostajući zdravstveni kadrovi, podsećajući da je Sindikat lekara i farmaceuta na početku epidemije proletos predlagao da se zaposle sve raspoložive snage, "da bi stigli da ih obučimo i da bi mogli da ih uključimo u sistem".

Autor: FoNet, N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

"NEMA GOVORA O TOME" Dr Kon: Zdravstveni sistem Srbije nije "pukao", preduzete su sve neophodne mere

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Nov.2020

Kon je kazao da nema podataka da se teški bolesnici vraćaju i istakao da to nije moguće, jer teški bolesnici mogu da zahtevaju kiseoničku terapiju...Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da nema govora o tome da je zdravstveni sistem u Srbiji "pukao", jer su, kaže, preduzete mere premeštanja...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.