Dok se LAŽNI političari prepiru ko je prihvatio milostinju iz Srbije, SVETSKI MEDIJI izveštavaju o donaciji testova iz Beograda za Prištinu

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Apr.2020, 20:47

Dok se LAŽNI političari prepiru ko je prihvatio "milostinju" iz Srbije, SVETSKI MEDIJI izveštavaju o donaciji testova iz Beograda za Prištinu

Beograd je poklonio testove bez ikakvih političkih uslova, već sa "željom da pomogne u prevazilaženju ovog problema" i dodao da je korona virus "odličan podsetnik da mnogi problemi mogu da se reše samo zajedno“.

Njujork tajms (The New York Times) među prvima je preneo vest agencije Rojters u kojoj je navedeno da je Beograd poklonio Prištini testove za korona virus uprkos "trgovinskim nesuglasicama, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nasilnoj prošlosti i neuspehu Kosova da dobije priznanje od Srbije da je nezavisna zemlja".

Kako se dalje navodi, anonimni srpski zvaničnik je rekao Rojtersu da je Beograd poklonio testove bez ikakvih političkih uslova, već sa "željom da pomogne u prevazilaženju ovog problema" i dodao da je korona virus "odličan podsetnik da mnogi problemi mogu da se reše samo zajedno“.

Ovu informaciju potvrdio je na svom Fejsbuk profilu Faik Hoti, portparol prištinskog ministarstva zdravlja, prenosi Njujork tajms.

Prestižni američki list podsetio je i da su razgovori pod okriljem Evropske unije između Beograda i Prištine obustavljeni u novembru 2018. godine, nakon što je Kosovo uvelo stopostotnu taksu na robu prozvedenu u centralnoj Srbiji.

Ovu vest preuzeli su i britanski sajt thisismoney.co.uk, singapurski todayonline.com, portal RSE (rferl.org)…

Dok se sa druge strane lažni političari Kosova prepiru ko i zašto prihvata "milostinju" iz Srbije.

Naime, Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da v.d. kosovskog premijera i predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti loše upravlaj situacijom u vezi s korona virusom zbog čega je odbio njegov poziv da učestvuje na okruglom stolu o situaciji izazvanoj pandemijom.

On je ocenio da su Kurtijevi pozivi za koordinaciju i interakciju postali "ritual molitve za oproštenje i spas" nakon jednostranih odluka koje su se, tvrdi, pokazale štetnim i neuspešnim.

U pismu Kurtiju koje je objavio na Fejsbuku Haradinaj kaže da je u priulog štetnog delovanja Kurtija idu i ukidanje taksi Srbiji i "milostinja" koju je primio od Srbije u vidu hiljadu testova za korona virus, čime je, kako kaže, umanjio sposobnost Kosova za legalno i blagovremeno snabdevanje, direktnom kupovinom ili donacijama iz "prijateljskih zemalja".

Kao štetno Haradinaj ocenjuje i "neustavnu odluku o ograničavanju kretanja građana", te poručuje da nikada neće učestvovati na okruglim stolovima koje organizuje Kurti.

Kako je naveo, Kurtiju posle izglasavanja nepoverenja u parlamentu nedosataje legitimitet, a zbog njegovih poteza naziva ga obmanjivačem.

- Setitli ste se nakon više od mesec i po dana da pozovete na okrugli sto o pandemiji sa institucionalnim akterima i predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka, što je jasan dokaz da ste neozbiljni i antiinstitucionalni - poručio je Haradinaj, a prenosi Kosovo online.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.