Izvor: Radio 021, 04.Jul.2020, 14:13

Direktorka "Batuta": Nema potvrde da je virus korona mutirao

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović kaže da nema potvrde da je virus korona mutirao, ali klinička manifestacija jeste drugačija - više je mladih sa lakšim kliničkim slikama koji obolevaju.

Ona apeluje na poštovanje preporuka - nošenje maski, držanje distance i higijenu ruku. Jovanović kaže da je 80 odsto novozaraženih iz Beograda, a raste i broj inficiranih iz okruga gde je proglašena vanredna situacija.

Infektolog Mijomir Pelemiš kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << treba jasno i glasno reći da virus nije oslabljen, a dokaz je da svi obolevaju.

"Virus ne bira uzrast, pitanje je samo kakav će biti ishod. To je virus koji je od početka ovde. Dokazano je da umiru i mlađi, bez i jedne jedine druge bolesti", upozorio je Pelemiš.

Janković: Još uvek nismo prešli vrhunac drugog pika prvog talasa

Imunolog Srđa Janković rekao je u Novom danu da još uvek nismo prešli vrhunac drugog pika prvog talasa epidemije korona virusa u Srbiji, ocenjujući da situacija zahteva vrlo ozbiljan pristup.

On je kazao i da ne može da stane iza ideje da treba "svi da se zarazimo što brže".

"Ne možemo to rešavati potpunim zaključavanjem života, ni iz ekonomskih, ni psiholoških razloga, ali moramo ugraditi protivepidemiološke mere u sve što radimo i to svi. Ako to uspemo, smanjiće se širenje zaraze", kazao je, upozoravajući da ne smemo da se ponašamo kao da virusa nema.

Juče nismo imali veliki porast ali ni značajan pad u broju novoobolelih, još uvek nismo prešli vrhunac druge grbe prvog talasa, dodao je Janković. Suština je da se situacija ponovo pogoršava, navodi gost Novog dana, i ako nove mere daju rezultate, možemo da sprečimo dalje pogoršanje. Kako je rekao, epidemiolzi očekuju da već tokom sledeće nedelje može da se spreči vrhunac.

Govoreći o broju preminulih, on je objasnio da se revizija radi u svim zemljama i uvek se neki broj slučajeva koriguje.

"Sve države koje su to radile naknadno, imale su korekcije, samo neslaganje zvaničnih podataka na dnevnom novou i baze koje se popunjava kasnije nije iznenađujuće, činjenica je da je neslaganje veliko, i da ga treba objasniti, apsolutno ne sme da ostane nedorečeno", istakao je on.

Janković kaže da je smrtnost sada manja nego na početku epidemije, ali su i rizične grupe manje zahvaćene. "Sigurno da ovo nije onoliko drastično koliko bi moglo da bude da je u martu kriva krenula da raste", dodaje. On je izrazio nadu da se neće dozvoliti da se situacija u Novom Pazaru pogorša.

"Svi smo dobili podsećanje da stalno moramo da budemo budni i na oprezu jer je virusu malo potrebno da nađe put do ljudi", kazao je.

Odluke Kriznog štaba, navodi Janković, donose se na osnovu zvaničnih podataka. Normalno je kad stvari idu loše da se saslušaju kritike, dodaje. On je rekao i da je legitimno da postoje različiti stavovi i među članovima Kriznog štaba.

"Ne možemo poreći da je bilo različitih poruka članova stručnog štaba. Razlike u gledištima među stručnjacima su nešto što je normalan, legitiman deo procesa, i u nauci, među stručnjacima mogu da postoje i u praktičnim situacijama drugačija gledišta, to ne bi trebalo da se smatra negativnim samo po sebi. Ali ako imamo telo koje koordinira borbu protiv epidemije, određena doza konsenzusa bi trebalo da bude nešto što se očekuje", kazao je.

Janković je dodao da je uvek pokušavao da ne narušava jedinstvo Kriznog štaba, ali da ne može da stane iza ideje da treba svi da se zarazimo što brže.

Autor: N1,RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.