Da li će korona pomoći razumevanju upala?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2020, 12:08

Da li će korona pomoći razumevanju upala?

Lekari se nadaju da bi znanje stečeno u epidemiji COVID-19 moglo doprineti boljem razumevanju upalnih procesa i novom pristupu hroničnim bolestima od kojih boluju milioni ljudi.

U osnovi dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, Alchajmerove bolesti, kancera, Covida-19, koji na prvi pogled nisu povezani, nalazi se jedan problem - upala, piše britanski Dejli mejl.

Upala je znak prirodnog odgovora tela na infekciju. Kada se imuni sistem mobiliše, aktivnost odbrambenih ćelija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izaziva sporedne pojave kao što su toplota i crvenilo kože, ili temperatura kada je ceo imuni sistem uključen u odgovor.

Ali, sada se zna da gojaznost i hronična bolest takođe podstiču upalu.

Pokazalo se da gojazne osobe, a gotovo dva od tri Britanca spadaju u tu grupu, imaju više zapaljenskih molekula nazvanih citokini, koji ometaju i oštećuju normalne ćelijske funkcije.

Istraživanje koje je 2016. sprovelo Američko udruženje za nutricionizam pokazalo je da gojaznost i zdravstveni problemi povezani sa njom, kao što su visok krvni pritisak i povišen nivo šećera u krvi, imaju "znatan uticaj" na zdravlje imunog sistema.

Neprekidna borba protiv ovih hroničnih oboljenja, a smatra se da jedan od tri Britanca ima više od jedne od tih bolesti, znači da se organizam trudi da zadrži svoje vitalne funkcije i pre kontakta s COVID-19. Infekcija ovim virusom pokreće dodatni odbrambeni odgovor.

Zato se smatra da je taj "preterani upalni odgovor" glavni uzrok teških oblika oboljevanja od korona virusa i smrtnih ishoda od ove infekcije.

Korona virus je nova infekcija i naučnici još rade na tome da je razumeju, ali mnogi lekari i sada veliki broj smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji vide kao posledicu hroničnih oboljenja i osnovne upale u organizmu.

U međuvremenu, istraživanje čije je rezultate prošle nedelje objavio tim sa Univerziteta Oksford, a kojem su analizirani podaci 17,4 miliona ljudi, pokazalo je da je kod najgojaznijih verovatnoća smrtnog ishoda od korona virusa tri puta veća.

Stručnjaci upozoravaju da se više ne mogu zatvarati oči pred epidemijom gojaznosti, jer je gojaznost usko povezana sa ostalim oboljenjima koja se pogoršavaju kada se pacijent zarazi korona virusom, a to su visok krvni pritisak, dijabetes, srčana oboljenja.

COVID-19 se pojavio krajem prošle godine, tako da čovekov imuni nema pripremljenu odbranu za ovaj virus. Prema tome, organizam čoveka se mora osloniti na urođeni imunitet - takozvane Tćelije, zajedno sa drugim tipovima odbrambenih ćelija. Problem je što urođeni imunitet počinje da slabi već sa oko 50 godina, a sa 70 godina naglo opada.

Adaptivni imunitet takođe počinje da slabi i antitela "zaboravljaju“ da prepoznaju "napadače", od kojih treba da štite telo.

To se dešava čak i kod zdravih starijih ljudi, a imunološki sistem pokušava da nadoknadi taj nedostatak preteranom proizvodnjom citokina koji traže "napadače", ali tako uzrokuju upalu.

Kod ljudi koji boluju od neke hronične bolesti tako dolazi do pojačavanja upale.

Zanimljivo je da virus humane imunodeficijencije (HIV) deluje tako što isključi imuni sistem, a COVID-19 ga "tera" na prekoračenje.

Pojedini naučnici smatraju zato da je najbolji način za rešavanje tog problema modifikovanje odgovora imunog sistema, pošto bi zdravija reakcija imunog sistema značila smanjeni nivo upale.

Zdrava ishrana, vežbanje i dovoljno sna su put ka tome.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.