Da li BSG vakcina štiti od koronavirusa?

Izvor: B92, 10.Apr.2020, 17:38

Da li BSG vakcina štiti od koronavirusa?

Dejstvo BSG vakcine u zaštiti od korona virusa tek treba da se naučno proverava, kaže epidemiolog Predrag Kon povodom navoda da je smrtnost od kovida 19 manja u zemljama u kojima se sprovodi imunizacija tom vakcinom.

Kada je reč o vakcini koja se daje kao zaštita od tuberkuloze, Kon ističe da je još nejasno kako ona povećava ćelijski imunitet, ali je primetio da se koronavirus najviše raširio u zemljama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kojima se, kaže, decenijama ne sprovodi BSG vakcinacija.

"BSG vakcina se daje pacijentima sa karcinomom bešike, ali nikom nije jasno kako ona deluje, a deluje. Zapažanje o tome da li štiti od kovida 19 tek će morati naučno da se proverava", kazao je Kon novinarima na konferenciji o situaciji sa koronavirusom.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da se oboleli od koronavirusa u Srbiji leče po terapijskim protokolima koji se koriste svugde u svetu i dobijaju sve lekove za koje se pokazalo da imaju najbolje efekte u lečenju zaraženih.

"Izrađene su tačne procedure i klinički terapijski protokoli i u salglasnosti sa vodećim svetskim vodičima kada je u pitanju terapija za kovid 19", rekla je dr Kisić Tepavčević.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kon: Dejstvo BSG vakcine protiv korona virusa tek mora da se proverava, ali se virus najviše raširio u zemljama koje je ne daju

Izvor: Blic, 10.Apr.2020

Dejstvo BSG vakcine u zaštiti od korona virusa tek treba da se naučno proverava, kaže epidemiolog Predrag Kon povodom navoda da je smrtnost od Kovida 19 manja u zemljama u kojima se sprovodi imunizacija tom vakcinom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.