DA LI SE NALAZIMO U ZAVRŠNOJ FAZI KORONA VIRUSA? Dr Kon o merama i vraćanju u NORMALU

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2022, 22:22

DA LI SE NALAZIMO U ZAVRŠNOJ FAZI KORONA VIRUSA? Dr Kon o merama i vraćanju u "NORMALU"

Epidemija se bliži kraju.

U završnici smo pandemije korona virusa, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon i dodaje da bi u Srbiji bilo deset puta manje preminulih od posledica ove infekcije da je vakcinisano više od 80 odsto populacije.

Kon je za RTS rekao da je Srbija izašla iz maksimuma novozaraženih korona virusom.

- Nije jednako u celoj Srbiji, ali se ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zanemariti da je reprodukciona stopa ispod jedan, iz nedelje u nedelju biće manje zaraženih - rekao je Kon.

Komentarišući ukidanje karantina za zaražene u Velikoj Britaniji, Kon je rekao da ovo što se dešava čitavom svetu je završnica pandemijskog toka bolesti.

- U toj završnici normalno je da se popuštaju mere tamo gde ste uradili sve što je bilo moguće. Nemoguće je trajno nastaviti život sa ovakvim merama kakve su bile - naveo je Kon.

- On je opstao na planeti, to smo shvatili u junu prošle godine, kad su počeli da obolevaju vakcinisani u Izraelu, jasno je bilo da dolazi do proboja imuniteta, jer se radi o mrtvoj vakcini, ali niko nije očekivao da će tako brzo ići - naglasio je epidemiolog.

Kon očekuje da će kovid biti bolest za koju će se vakcinisati jednom godišnje kao kod gripa.

- To će iz epidemijske situacije da pređe u endemsku bolest gde će bolest i dalje postojati jer čovečanstvo nije našlo način da se izbori. Biće kontinent kao što je Afrika gde nema dvocifrenog broja vakcinisanih, virus će da cirkuliše i da se menja i vraćaće se nazad, kad se vrati - dočekaće ga imunitet populacije - predviđa Kon.

Govoreći o stelt varijanti omikron soja koronavirusa, epidemiolog kaže da se u ukupnom praćenju epidemijskog procesa nije nešto posebno značajno desilo otkrićem stelta.

- Ono što se zna za stelt podvarijantu je da se brže prenosi, oko 1,5 puta, što je jako mnogo - ukazuje Kon.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.