DA LI KOMARCI MOGU PRENETI KORONU? Struka u Srbiji detaljnije pojasnila ovu mogućnost

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2020, 11:46

DA LI KOMARCI MOGU PRENETI KORONU? Struka u Srbiji detaljnije pojasnila ovu mogućnost

Imunolog i član srpskog medicinskog Kriznog štaba, dr Srđa Janković, dao je odgovor na pitanje koje mnoge interesuje.

Dr Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba gostovao je na TV Prva gde je odgovarao na pitanja gledalaca ove televizije, pa su se tako mnogi pitali zašto u celoj Srbiji nije uvedeno obavezno nošenje zaštitnim maski, ali i da li je u vreme veće zaraze bezbedno ići na bazen, kao i da li komarci prenose korona virus.

Aktuelno pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je i da li komarci mogu da šire zarazu korona virusa, a evo šta kaže dr Janković:

- Koliko je poznato - NE. Jedan od razloga je zato što je kratak period zaraznosti kod osobe koja je inficirana koronom. Osim toga, priroda virusa je takva da se oni ne prenose tako što komarac ili krpelj zahvati virus - kaže imunolog.

Još pre dva meseca, čelnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) objavili su:

- Do danas nije bilo informacija kao ni dokaza koji bi ukazali na to da bi novi korona virus mogli da prenose komarci. Novi korona virus je respiratorni virus koji se širi prevashodno kapljicama, koje nastaju kada zaražena osoba kašlje ili kija, ili kapljicama pljuvačke i iscedkom iz nosa.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.