Izvor: RTS, 30.Jan.2022, 05:34

Crveni alarm za transfuziju krvi

Prošlog vikenda je Institut za transfuziju, za tri dana, sakupio samo 100 jedinica krvi. Za normalan rad bolnica dnevno je potrebno oko 350 jedinica. Raspust je završen, sneg se uglavnom otopio, samo još korona smeta. Doktorka Milica Jovičić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije kaže za RTS da je ta institucija od početka pandemije na granici i da se svakodnevno pali crveni alarm.
Dr Milica Jovičić je gostujući u Jutarnjem programu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << RTS-a izjavila da je skoro svakog vikenda  slična situacija, ali je prošlu nedelju obeležila humanost u Lazarevcu.

"Nakon teške povrede njihove sugrađanke, koja je odmah primila više od 20 jedinica krvi, građani tog grada su organizovali vanrednu akciju u kojoj je skupljeno preko 200 jedinica krvi. Okupio se veliki broj ljudi i pomogao nam da prevaziđemo tu situaciju. Mi smo od početka pandemije na granici i crveni alarm se svakodnevno pali", kaže dr Jovičić.
Svi, dodaje, danas funkcionišu sa dnevnim ili dvodnevnim rezervama.
"Takva povreda nije mogla da čeka tri ili četiri dana. Zato je neophodno da kada smo zdravo odvojimo malo vremena i damo krv", dodaje Jovičićeva. 
Situacija je ovog vikenda slična kao i svakog.
"Petkom sakupimo najmanje krvi. Svakog vikenda smo se organizovali da radimo, Institut radi od 8 do 15 časova. Nedostaju sve krvne grupe, najviše negativne. Ako ne znate koja ste krvna grupa davanje krvi je način da to saznate. Prosečan pacijent primi bar tri jedinice krvi. Za neke povrede u saobraćaju i 100 jedinica", dodaje Jovičićeva.
Prošle godine je u Srbiji prikupljeno preko 190.000 jedinica krvi, preko 65.000 u Institutu za transfuziju.
"Određeni broj davalaca daje krv redovno. Problem sa koronom su novi davaoci. Nismo osetili početak školske godine, jer samo punoletni građani mogu dati krv. Te akcije se otkazuju do normalizovanja nastave. Pozivamo i sve punoletne đake i studente da odvoje malo vremena i daju krv", napominje Jovičićeva.
Prema njenim rečima, postoji čitav niz razloga zašto neko ne može da da krv.
"Ko god ima neke simptome infekcije koronavirusom ne treba da daje krv. Korona ne može da se prenese preko krvi. Ako neko nema simptome, krv je sigurna. Sve ukazuje na to. Upravo veliki broj asimptomatskih slučajeva koji su dali krv, a da nisu ni znali, ukazuje na to da je krv sigurna", navodi Jovičićeva.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.