Crna Gora otvara granične prelaze sa Srbijom, ali ostaju mere

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Maj.2020, 23:45

Crna Gora otvara granične prelaze sa Srbijom, ali ostaju mere

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je da Crna Gora od sutra otvori sve granični prelaze sa Srbijom, zatvorene zbog epidemije, ali ostaje na snazi mera da u karantin ne idu samo građani država gde je stopa potvrđenih aktivnih slučajeva korona virusa manja od 25 slučajeva na 100.000 stanovnika.

"Na ovim putnim graničnim prelazima saobraćaj putnika i robe odvijaće se u skladu sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << važećim merama NKT, dakle i sa merom donetom u četvrtak, kojom je propisano da se prilikom ulaska u Crnu Goru mera karantina ne propisuje građanima Crne Gore i strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u našoj zemlji koji ulaze iz država stope potvrđenih aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom manjom od 25 slučajeva na 100.000 stanovnika sa liste Instituta za javno zdravlje, kao i stranim državljanima koji su rezidenti država sa liste i ulaze iz država sa te liste", saopšteno je iz Vlade.

NKT je nesto ranije saopštio da će granice Crne Gore od sutra, bez karantina i samoizolacije, biti otvorene za građane 26 zemalja i na tom spisku nema Srbije.

Kako se navodi, državljani Crne Gore i stranci sa stalnim ili privremenim boravkom u toj zemlji, koji ulaze u Crnu Goru iz država u kojima je potvrđena stopa aktivnih slučajeva obolelih od korona virusa veća od 25 na 100.000 stanovnika, moraće u karantin ili samoizolaciju od 14 dana.

Kako prenose crnogorski mediji, za saobraćaj robe i putnika u ponoć će biti otvoreni granični prelazi sa Srbijom: Ranče - Jabuka, na putnom pravcu Pljevlja - Prijepolje, Vuče - Godovo na putnom pravcu Rožaje - Tutin, i Čemerno na putnom pravcu Pljevlja - Priboj.

Srbija i dalje van spiska zemalja za ulazak bez karantin

Crnogorska vlada ažurirala je spisak zemalja u kojima je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa manja od 25 na 100.000 stanovnika, što je uslov za ulazak u Crnu Goru bez karantina, a na tom spisku nije Srbija, sa kojom će od ponoći biti otvoreni granični prelazi.

Sada se na spisku nalazi 131 zemlja, a "na listi više nisu Severna Makedonija i Irska u kojima je, nakon danas potvrđenih slučajeva, stopa porasla'', saopštio je crnogorski Institut za javno zdravlje, prenosi podgorički portal Antena M.

"Svesni smo da činjenice da su i pre ove prve faze popuštanja mera na granicama mnoge porodice dugo vremena bile odvojene i odsečene jedne od drugih. Ako smo svi zajedno uspeli ovoliko vremena da ostanemo strepljeni i spašeni, sigurni smo da nekoliko narednih dana ili sedmica, koliko će određenim državama biti potrebno da dostignu naše kriterijume, neće predstavljati veći napor niti žrtvu koju ćemo svi zajedno izneti ma sa koje strane granice bili", navodi se u saopštenju Instituta.

Crna Gora će u ponoć otvoriti sve granice sa Srbijom, koja nije na spisku država čiji građani mogu da uđu bez karantina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Crna Gora otvorila granice za građane Srbije, ali ih je istovremeno izostavila sa JEDNOG VAŽNOG SPISKA

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jun.2020, 08:51

Otvoreni su svi putni granični prelazi prema susednim državama, koji su bili zatvoreni u okviru mera protiv širenja korona virusa..Crna Gora je od ponoći otvorila sve gradnice sa susednim državama, i sa Srbijom, ali na spisku država čiji građani mogu da uđu u zemlju bez karantina ili PSR testova...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.