Cene nafte blizu 70 dolara za barel

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2021, 16:30

Cene nafte blizu 70 dolara za barel

Cene nafte su nastavile danas rast treći dan uzastopno, jer ukidanje mera ograničenja u Sjedinjenim Državama i delovima Evrope nagoveštava rast potražnje za gorivom u letnjoj sezoni i smanjuje zabrinutost zbog porasta broja korona slučajeva u Indiji i Japanu.

Globalna cenovna referenca, severnomorska nafta Brent ojačala je za 75 centi ili 1,1 posto, na 69,63 dolara za barel na trgovanju oko podneva po srednjoevropskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vremenu, a američka sirova nafta WTI je porasla za 67 centi ili 1,0 procenat, na 66,36 dolara po barelu, javlja Rojters.

Cene oba tipa nafte beleže najviše nivoe od sredine marta.

"Do skoka cena nafte došlo je usled očekivanja jake potražnje kako se zapadne ekonomije ponovo otvaraju. Na tržištu se zaista predviđa snažan rast potrošnje goriva i energije u Sjedinjenim Državama i Evropi tokom letnjih meseci", kaže Stiven Brenok, naftni broker u kompaniji PVM.rekao je on.

Oštar pad zaliha nafte u SAD-u, takođe je doprineo poskupljenju "crnog zlata".

Američki institut za naftu (API) izvestio je da su zalihe ovog energenta pale za 7,7 miliona barela dodaje Rojters

To je trostruko veći pad od onog koji su predviđali analitičari u anketi britanske kompanije.

Američke zalihe benzina su takođe opale za 5,3 miliona barela.

Trgovci sada iščekuju podatke američke Uprave za energetske informacije, koji treba da budu objavljeni kasnije danas, kako bi videli da li i zvanični podaci pokazuju tako veliki pad.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.