Izvor: Radio 021, 25.Apr.2020, 20:54

Čadež: Prvi u regionu pokrećemo domaću proizvodnju testova na virus korona

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da će "srpska kompanija NeoMedica iz Niša uskoro, kao prva u regionu i jedna od malobrojnih u svetu, početi proizvodnju testova na novi koronavirus".

U saopštenju PKS se navodi da je to važno "jer će domaći proizvodač moći da pokrije deo potreba našeg zdravstva za skupim testovima koje uvozimo, a kasnije i da ih izvozi na strana tržišta".

Iz PKS navode da je kompanija iz Niša već instalirala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << novu liniju za proizvodnju imunohemijskih testova na viruse, uključujući i Kovid-19, o čemu je proveru izvršila nadležna inspekcija Ministarstva zdravlja. Ova kompanija je obavestila PKS da očekuje da nakon dobijanja dozvole za rad "u naredne dve-tri nedelje krene sa proizvodnjom 1.500 testova dnevno".

Predsednik PKS Marko Čadež je najavio da će niškoj kompaniji preusmeriti pet miliona dinara koje je kompanija "Nectar" uplatila na humanitarni račun PКS za donacije privede.

"Po završetku epidemije, testovi iz niške fabrike, moći će da se koriste, kod nas i u svetu, i za ispitivanje velikog uzorka populacije radi utvrđivanja ispunjenosti uslova za vakcinisanje", rekao je Čadež, a navodi se u saopštenju PKS.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.