CSR SRBIJA 2020: Milica Babić – Zajedničko delovanje različitih društvenih aktera u kriznim vremenima daje najbolje rezultate

Izvor: NovaEnergija.net, 29.Maj.2020, 09:12

CSR SRBIJA 2020: Milica Babić – Zajedničko delovanje različitih društvenih aktera u kriznim vremenima daje najbolje rezultate

Color Media Communications šestu godinu za redom organizuje konferenciju posvećenu društveno odgovornom poslovanju.
Zbog situacije sa pandemijom korona virusa (Covid-19) konferencija CSR Srbija 2020 – Društvena odgovornost u vremenima krize prvi put će se održati online, 01. juna 2020. godine sa početkom od 10:00h.
Na ovogodišnjoj konferenciji govorićemo o budućnosti CSR-a, najnovijim trendovima i izazovima. Saznaćete kakvo je bilo društveno odgovorno >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << poslovanje kompanija za vreme pandemije. U novonastaloj situaciji uvideli smo neophodnost brze reakcije celog sistema i solidarnosti u svakom smislu, kao i značaj volonterizma kao jednog od načina za pomoć zajednici. Pričaćemo kako su kompanije obezbedile svojim zaposlenima mogućnost rada od kuće i pojačale svoje društveno odgovorne aktivnosti kada je građanima bilo najpotrebnije. U poslednjem panelu osvrnućemo se na značaj odgovorne proizvodnje i potrošnje, edukaciju potrošača i smanjivanje otpada.
Ovim povodom, naša sagovornica bila je Milica Babić, Vojvođanska banka, jedna od učesnica konferencije.
Koliko je pandemija koja je za nama ostavila traga na poslovanje Vojvođanske banke, kako ste interno prilagodili poslovanje, način rada i organizaciju kompanije? Koliko je bankarski sektor, generalno, bio pogođen pandemijom?
– Zbog prirode bankarskog sektora i orijentisanosti poslovanja na stanovništvo, što podrazumeva svakodnevni rad sa velikim brojem klijentima u više od 100 filijala u zemlji, morali smo brzo da reagujemo i prilagodimo se značajno izmenjenim uslovima rada. Prioritet nam je bio da zaštitimo zaposlene, ali i sve naše klijente i da im u najbržem mogućem roku omogućimo kontinuitet u obavljanju svih finansijskih transakcija.
Prilagodili smo radno vreme u filijalama u skladu sa preporukama. Blagovremeno smo preduzeli sve neophodne sanitarne i bezbednosne mere kako bismo sačuvali zdravlje zaposlenih i klijenata. Vojvođanska banka intenzivno razvija i unapređuje svoje onlajn servise, a tokom vanrednog stanja omogućili smo svojim klijentima da se prebace na beskontaktne servise: elektronsko i mobilno bankarstvo bez dolaska u banku, što nam je bilo izuzetno važno. Takođe, banka je sprovela naložene mere moratorijuma na kredite. Našim najstarijim sugrađanima omogućili smo da posete filijale radi isplate penzija u poslepodnevnim satima.
Kada je reč o tome u kojoj meri su vanredne mere uticale na naše poslovanje, svakako je došlo do usporavanja aktivnosti, ali ne u velikoj ili zabrinjavajućoj meri. Ključno je bilo što smo imali prilagodljiv pristup i što smo omogućili alternativne, onlajn kanale kao alternative za uobičajene načine poslovanja.
Da li ste kao kompanija bili aktivni za vreme pandemije u CSR sektoru? Recite nam nešto više o društveno odgovornom poslovanju Vojvođanske banke za vreme pandemije. Da li ste se organizovali da pomognete zdravstvenom sistemu i drugim institucijama države?
– Reagovali smo od samog početka proglašenja pandemije, brzo i efikasno i bili smo izuzetno aktivni. Vojvođanska banka se među prvima odazvala pozivu UNICEF-a i donirala million dinara za kupovinu respiratora. UNICEF je mobilisao sve raspoložive resurse kako bi odmah pružio podršku naporima Vlade Republike Srbije i rezultat ove akcije bio je više nego uspešan, kupovina 50 respiratora, kao i zaštitne opreme i higijenskih paketa u vrednosti od 500.000 dolara.
Takođe, pokrenuli smo program podrške u svim regionima u kojima poslujemo: Severna u Južna Vojvodina, Beograd, Zapadna i Centralna Srbije, Istočna i Južna Srbija. Ukupno tri miliona dinara banka je donirala za šesnaest u najvećem broju zdravstvenih ustanova, potom lokalnih gradskih uprava, organizacija civilnog društva kao i predškolskih ustanova.
Vojvođanska banka pozvala je, takođe, svoje zaposlene da individualnim donacijama pomognu prodavcima magazina “Liceulice”.
Predstavite nam fokus društveno-odgovornog poslovanja vaše kompanije u 2020. godini i sa kojim se izazovima trenutno suočavate?
– Zbog vanrednih, pandemijskih okolnosti došlo je do prirodnog redefinisanja prioriteta i plana aktivnosti za tekuću godinu. Od nekih smo morali da odustanemo, a naziru se neki potpuno novi pravci razvoja. Nama će u ovom godini primarni fokus biti doprinos stabilizaciji ekonomskih, socijalnih i drugih posledica nakon pandemije sa posebnim fokusom na zdravstveni sektor kao i osetljive i marginalizovane grupe.
Takođe, imajući u vidu meru ugroženosti malih i mikro preduzeća nastojaćemo da doprinesemo da se ovaj deo privrede što pre oporavi. Vojvođanska banka već je kreirala kvalitetnu finansijsku podršku za svoje klijente iz pomenutog segmenta i interesovanje je zaista veliko. Nastojaćemo da promovišemo važnost negovanja domaćeg preduzetništva koje je u prethodnom periodu imalo primetan i kvalitetan zamajac. Kupovina domaćih proizvoda je pozitivna praksa svih razvijenih društava.
Sport i kultura će biti naši prioriteti i u ovoj godini. Kao zvanična banka i jedna od najvećih sponzora Olimpijskog komiteta Srbije nedavno smo zajednički organizovali kampanju zahvalnosti svih herojima krize u kojoj smo se našli. U ovoj kampanju učestvovali su naši najpoznatiji sportisti.
Kako vidite budućnost CSR-a u Srbiji pogotovo nakon krize Izazvane pandemijom, čemu vi kao kompanija težite?
– Pandemija koronavirusa i vanredne okolnosti u kojima smo se svi našli pokazali su nam i naučili nas da zajedničko delovanje u sinergiji različitih društvenih aktera daje najbolje rezultate.
Povezanost državnog, civilnog i biznis sektora su neophodni da bi se veće krize i izazovi brže i efikasnije amortizovali. Primer takve akcije je rezultat kampanje koje je UNICEF u saradnji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje pokrenuo na početku proglašene pandemije, a kojoj su se odazvale brojne kompanije, ali i pojedinci.
Mislimo da je izuzetno važno redovno izveštavati o realizovanim aktivnostima, što je u periodu pandemije u odličnoj meri i rađeno. Takođe, jako je važno da kompanije imaju validne podatke o potrebama ugroženih delova društva, kao o tome šta su prioritetne potrebe, kako bi reakcije biznis sektora bile pravovremene u upućene na ove projekte i mesta gde je pomoć najpotrebnija.
Verujem da su vanredne okolnosti svakom pojedinačnoj industriji pokazale na čemu treba više da radi u narednom periodu. Naš zaključak je da je doprinos finansijskoj edukaciju polje na kome treba više delovati, jer su digitalni kanali i onlajn poslovanje i dalje u nedovoljnoj meri poznati naročito starijoj populaciji.
Predstavite nam neki od kompanijskih CSR projekata na koji ste lično veoma ponosni.
– Iako smo ponosni na sve aktivnosti koje je banka sprovela tokom COVID-19 krize, izdvojila bih one koje smo realizovali za zaposlene. Oni su sada, više nego ikada ranije, pokazali da predstavljaju najveću vrednost naše kompanije, ali i da su istinski heroji.
U početku je prioritet internih komunikacija bio izveštavnje o epidemiološkoj situaciji u zemlji kao i o svim merama koje banka namerava da preduzme u procesu prilagođavanja poslovanja.
Nakon toga uveli smo praksu svakodnevnog slanja internih magazina kroz koje smo želeli zaposlene da ohrabrimo i informišemo o korisnim, kreativnimi edukativnim načinima na koje mogu da provedu vreme u vanrednim okolnostima. Takođe, cilj nam je bio da podstaknemo dvosmernu komunikaciju i pozovemo ih da sa nama podele svoja razmišljanja, dileme i pitanja na temu okolnosti u kojima smo se svi našli. Naš interni magazin bio je mesto gde smo smo objavljivali vesti o postignućima i naporima naših zaposlenima koji su omogućili da banka kontinuirano radi.
Takođe, u saradnji sa psihijatrom dr Zoranom Ilićem kreirali smo set video materijala u kojima se on obraća zaposlenima i daje im preporuke i konkretne alate kako pomoći sebi i drugima da u kriznim okolnostima sačuvju psihološku stabilnost i zdravlje.
Svi zainteresovani moći će da prate i aktivno učestvuju u konferenciji preko live streama na  YouTube kanalu Color Media Communications. 
Link za praćenje konferencije: https://www.youtube.com/watch?v=eEXUrV8zkxs
Detaljniji program možete pronaći na linku: http://communications.rs/csrsrbija2020/
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na NovaEnergija.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.