CENE NAFTE IZNAD 30 DOLARA: Trgovci se nadaju oporavku potražnje

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2020, 14:33

CENE NAFTE IZNAD 30 DOLARA: Trgovci se nadaju oporavku potražnje

Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 30 dolara, podstaknute nadom u oporavak potražnje paralelno ublažavanju mera suzbijanja pandemije korona virusa i smanjenim snabdevanjem vodećih proizvođača.

Na londonskom tržištu je cena barela porasla 76 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 30,22 dolara. U gotovo istom iznosu porasla je i na američkom tržištu, gde se barelom trgovalo po 24,33 dolara.

Trgovce su ohrabrili planovi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ublažavana mjera koje su vlade širom sveta uvele kako bi suzbile pandemiju korona virusa, najtežu svetsku zdravstvenu krizu u proteklih stotinu godina. Australija je tako najavila ublažavanje mera u tri etape, a istim putem kreću i Francuska, pojedine američke savezne države i zemlje poput Pakistana.

Blaže mere znače povratak automobila na puteve u SAD, najvećem potrošaču nafte i naftnih derivata u svetu. Prošle nedelje je ponuda benzina na američkom tržištu porasla na 6,7 miliona barela dnevno, prema procenama američke vlade.

Paralelno su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice predvođene Rusijom počele smanjivati snabdevanje za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno, u skladu sa sporazumom sklopljenom na Uskrs.

Kompanije u Sjevernoj Americi smanjuju proizvodnju brže nego što su očekivali zvaničnici OPEC-a i analitičari energetskog sektora i mogle bi do kraja juna smanjiti ponudu za 1,7 miliona barela dnevno.

- Tržište je i dalje prekomerno snabdeveneo, ali rezovi OPEC+ i druga dobrovoljna smanjenja pomažu, a uskoro bi se mogle pojaviti i prve, stidljive naznake oporavka potražnje s obzirom na postupno ublažavanje mera blokade - smatra Džejson Gamel iz Džefrisa.

Dodatnu podršku cenama pružili su i razgovori američkih i kineskih zvaničnika o trgovinskom sporazumu, usaglašenom pre izbijanja pandemije. Obe strane su se složile da sporazum treba sprovesti u delo.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 22,91 dolar, što znači da je porasla 51 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.